Naar aanleiding van een in Dagblad Suriname verschenen bericht dat het Constitutioneel Hof volop bezig zou zijn met de invulling van opengevallen vacatures bij dit orgaan vroegen wij voorzitter Dharm Mungra van de politieke partij DNL om een reactie.
Samen met DA91 heeft DNL tevergeefs gepoogd een verzoekschrift in te dienen bij het CHof om de absurd hoge waarborgsom voor deelname aan de verkiezingen naar normale proporties terug te brengen.
Vanwege het ontbreken van een secretaris bleek dit echter niet mogelijk.
Volgens Mungra is het bedrag van de ongewoon buitenproportionele waarborgsom van bijkans SRD 1 miljoen dat onlangs werd doorgedrukt in DNA door enkele democratie schuwende oude partijen die, bevreesd voor de effecten van het goedgekeurde LEV kiesstelsel welke de kans biedt op een doorbraak in de oude op patronage gestoelde, natievorming belemmerende politiekvoering, dat altijd gewerkt heeft als een barrière voor de noodzakelijke eenheid onder alle Surinaamse etnische en religieuze groepen en nog steeds voornamelijk groepsbelangen dient door het openvallen van deze vacature nu niet mogelijk.
De buitensporige verhoging van de waarborgsom komt naar zijn mening neer op het terugdraaien van de tijd naar het koloniaal tijdperk toen we in dit land censuskiesrecht hadden (1866) waarbij stemrecht slechts was voorbehouden aan personen die vermogend genoeg waren om een bepaald bedrag aan belastingen te betalen.
De consequentie van de doorgedrukte waarborgsom is dat deelname aan de verkiezingen slechts voorbehouden is aan partijen die vermogend genoeg zijn om de gigantische waarborgsom te betalen.
Dit werkt volgens Mungra discriminerend naar de kleinere politieke partijen.
Deze regeling is volgens juristen bovendien ook volledig in strijd met onze grondwet, artikelen van het BuPo Verdrag, het antidiscriminatieverdrag en de UVRM (Universele Verklaring van de Rechten van de Mens).
Dit zijn onder andere het kiesrecht, vrijheid van meningsuiting, recht op privacy, godsdienstvrijheid en het discriminatieverbod.
Deze waarborgsom creëert een verkapte vorm van financiering van de verkiezingen door de politieke partijen waarvan de kleine partijen het gelag zullen betalen, in het bijzonder wanneer ze geen zetels behalen, vervolgt de politicus.
Dit vormt naar zijn zeggen tevens grond voor corruptie en ontstaat er een systeem waarbij partijen baat hebben om koste wat kost de verkiezingen te winnen.
Of dit een gecreëerde situatie is van de huidige machtselite is volgens de DNL-voorzitter niet te zeggen maar is het volgens hem wel zeer opmerkelijk, en zelfs verdacht, dat deze uiterst belangrijke post van secretaris van het CHof reeds meer dan geruime periode vacant is.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com