Nieuwe vormen van corruptie in Suriname’s gronduitgiftebeleid

vorwijk grondpapieren

OPINIE – Het grondbeleid in ons land is al decennialang een bron van zorg en corruptie.

We hebben keer op keer gezien hoe verschillende organisaties werden misbruikt voor grondzwendel, waarbij diverse ministers gedwongen waren af te treden.

Helaas lijkt het erop dat deze problemen de afgelopen jaren alleen maar erger zijn geworden, met nieuwe vormen van corruptie die lijken te gedijen.

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft herhaaldelijk brieven gestuurd naar zowel de President als de voorzitter van de Nationale Assemblee om dringende hervormingen van het gronduitgiftebeleid te eisen.

We pleiten voor een grondige herziening van het wettelijk kader en de procedures rondom gronduitgifte, om zo een transparant systeem te creëren.

Helaas is er sinds de Sabakoe-schandalen een gebrek aan controle door de autoriteiten, wat heeft geleid tot een voortdurende plundering van ons grondgebied.

De autoriteiten hebben nagelaten in te grijpen, waardoor de situatie alleen maar verergert en ruimte biedt voor nog meer corruptie.

Cliëntelisme, nepotisme en het gebruik van gronduitgifte als een bron van inkomsten voor partijkassen zijn nu schering en inslag. Dit is onacceptabel en ondermijnt het vertrouwen van de samenleving in de integriteit van onze overheid.

Het is hoog tijd dat er daadkrachtig wordt opgetreden om deze misstanden aan te pakken. De autoriteiten moeten verantwoordelijkheid nemen voor het creëren van een eerlijk en transparant systeem van gronduitgifte, dat gebaseerd is op objectieve criteria en waarbij belangenverstrengeling wordt uitgebannen.

Alleen op die manier kunnen we de plundering van ons grondgebied stoppen en het vertrouwen van de bevolking herstellen.

Vereniging van Economisten in Suriname