Diverse critici hebben in gesprek met GFC Nieuws hun onvrede geuit over de trage reactie van de overheid op de aanwezigheid van fijne stofdeeltjes in de lucht boven Suriname, veroorzaakt door zand uit de Saharawoestijn.
De autoriteiten gaven pas meer dan 24 uur nadat de stofdeeltjes al in de lucht dwarrelden een waarschuwing, wat volgens de critici veel te laat is.
Een ander punt van kritiek richt zich op het feit dat de overheid weliswaar laat, maar met groot alarm reageert op stofdeeltjes uit de Sahara, terwijl al jarenlang wordt gezwegen over de dagelijkse vuilverbrandingen door criminelen.
Deze branden veroorzaken enorme hoeveelheden fijnstof en giftige gassen, zo stellen de critici.
“Ondanks de giftige stoffen en hoge concentraties fijnstof die vrijkomen bij het verbranden van huis- en tuinafval, hoor je nooit iets hierover van de overheid. Hoe belachelijk en krom is dat? Maar als er stof overwaait uit de Sahara, lijken alle alarmbellen te rinkelen,” luidt de klacht.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan luchtvervuiling veroorzaakt door het zelf verbranden van huisvuil en tuinafval ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.
Het inademen van de giftige rook en fijnstof kan leiden tot ademhalingsproblemen, hart- en vaatziekten, longkanker en zelfs vroegtijdige sterfte.
De kritiek richt zich vooral op het schijnbare gebrek aan actie van de overheid om deze vorm van luchtvervuiling aan te pakken, terwijl er wel wordt gereageerd op externe factoren zoals stofdeeltjes uit de Sahara.
Dit roept volgens klagers vragen op over de prioriteiten en effectiviteit van het beleid met betrekking tot milieubescherming en volksgezondheid.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com