OPINIE – In een opvallende ontwikkeling blijkt de omvang van de schuld die Suriname aan China heeft niet alleen indrukwekkend te zijn, maar ook complex in vergelijking met schulden bij andere landen zoals India en de Club van Parijs.
Met een schuld van meer dan 530 miljoen US dollar aan China blijft een schuldherschikking tot op heden uit, ondanks reeds afgesloten overeenkomsten met andere schuldeisers.
De landen verbonden aan de Club van Parijs hebben inmiddels een schuldherschikking met Suriname getroffen, maar China lijkt aarzeling te tonen om op dezelfde manier behandeld te worden als andere landen.
Dit vormt een struikelblok, gezien de eis van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat alle schuldeisers gelijk behandeld dienen te worden.
Een ander knelpunt in de onderhandelingen is het standpunt van China om mogelijk gecompenseerd te worden met geld uit de toekomstige olie-inkomsten, een benadering die eerder door schuldeiser Oppenheimer is toegepast.
De Chinese ambassadeur, Han Jing, bevestigde deze overweging en benadrukte dat het Exim Bank-team dat vorig jaar Suriname bezocht, alle mogelijke opties onderzoekt.
Hoewel er technische vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen, blijft de daadwerkelijke overeenkomst onduidelijk, zoals aangegeven door de ambassadeur.
Hij benadrukt dat de vooruitgang nog moet worden beoordeeld door de autoriteiten in Suriname en de regering in China.
De onzekerheid over het tijdsbestek voor een mogelijke schuldherziening werpt een schaduw over de verwachtingen voor dit jaar.
Het blijft een uitdaging om de complexe belangen van beide partijen in evenwicht te brengen en tot een bevredigende oplossing te komen.
J. Mangru
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud