Suriname zet stappen naar landelijke implementatie van WHO/PAHO HEARTS initiatief

Het Suriname HEARTS Initiatief 2024 6

Op 27 en 28 januari hebben 23 huisartsen (RGD en particulier) en 39 ondersteunend verpleegkundig personeel (RGD) in district Nickerie met succes de training gevolgd om conform het Suriname HEARTS initiatief diensten aan de gemeenschap te kunnen verlenen.

Het ministerie van Volksgezondheid kijkt tevreden terug op de geslaagde training en hoopt dat alle eerstelijnsklinieken in het rijstdistrict binnen een jaar volgens dit initiatief zullen werken.

In 2021 heeft het Ministerie van Volksgezondheid het WHO/PAHO HEARTS initiative in the Americas geadopteerd, en sinds begin 2023 hebben verschillende klinieken deelgenomen.

In 2024 is het Ministerie in samenwerking met PAHO en financiële steun van IaDB gestart met trainingen aan (huis)artsen om het initiatief verder te implementeren in de eerstelijnszorg, met als doel een landelijke volledige implementatie binnen een jaar.

Het Ministerie stelt als doel om bij 80% van de volwassenen de bloeddruk te meten, bij 80% van de mensen met een verhoogde bloeddruk een behandeling te starten, en bij 80% van hen de bloeddruk onder controle te krijgen.

Volgens PAHO/WHO kan dit streven jaarlijks minimaal 672 sterfgevallen door hartinfarcten en beroertes voorkomen.

In december 2023 heeft het Ministerie overlegd met diverse stakeholders om uitdagingen van de implementatie in 2023 te bespreken en afspraken te maken voor 2024.
Een afspraak is om actieve deelnemende huisartsen te waarderen met incentives, waaronder een vrijstellingscertificaat van 10 nascholingsuren.

Op 3 februari 2024 zal het Ministerie de training voortzetten voor zorgverleners in Paramaribo en omgeving, met hoop op een succesvolle implementatie van het Suriname HEARTS Initiatief.

Enkele huisartsen zijn in Nickerie gehuldigd met vrijstellingscertificaten als waardering voor hun actieve bijdrage, en dit zal ook in Paramaribo worden voortgezet.