In een interview met D-TV heeft de Nederlandse ondernemer Gerard van den Bergh onthuld dat twee Nederlandse journalisten, die in Suriname werken als correspondenten, uit angst voor persoonlijke represailles geweigerd hebben om aandacht te besteden aan een controversiële kwestie rondom hem.
Dit nieuws komt op een moment waarop Van den Bergh in Suriname sterk in de schijnwerpers staat vanwege een boek dat hij heeft uitgebracht, waarin hij de uitdagingen beschrijft die buitenlanders tegenkomen bij het ondernemen in het land.
Het boek, dat inmiddels de kern is van een groeiende controverse, heeft geleid tot een rechtszaak aangespannen door de Surinaamse president Chan Santokhi.
De president eist dat het boek uit de handel wordt genomen, voornamelijk omdat zijn foto zonder toestemming op de cover is gebruikt. Deze juridische stap heeft een brede discussie over persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in Suriname aangewakkerd.
Gerard van den Bergh uitte in het interview zijn ernstige zorgen over de staat van de persvrijheid in Suriname. Hij benadrukt dat de weigering van de journalisten om over de kwestie te rapporteren een duidelijk signaal is van de druk en de angst die in de media-industrie heersen.
“Het is een zorgwekkende ontwikkeling dat journalisten zich gedwongen voelen om zelfcensuur toe te passen uit angst voor represailles,” zei Van den Bergh.
De kwestie heeft ook internationaal de aandacht getrokken, waarbij diverse critici zich uitspreken en de zorgen van Van den Bergh delen.
Zij benadrukken in gesprek net GFC Nieuws dat deze situatie een indicatie is van de ernstige druk waaronder de persvrijheid in Suriname staat.
De weigering van de Nederlandse journalisten om over de kwestie te rapporteren wordt gezien als een symptoom van een groter probleem dat aandacht behoeft, niet alleen van de Surinaamse autoriteiten maar ook van de internationale gemeenschap.
Terwijl de situatie zich blijft ontvouwen, houden zowel nationale als internationale waarnemers de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, in de hoop dat er een vreedzame en rechtvaardige oplossing komt die de persvrijheid in Suriname waarborgt.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com