OPINIE- Als Surinamer heb ik een fascinatie voor de cultuurverschillen die zich manifesteren in ogenschijnlijk alledaagse situaties. Een treffend voorbeeld is de gang naar de sauna.
Waar Nederlanders het vaak als de normaalste zaak van de wereld beschouwen om zich te ontdoen van alle kleding, merk ik bij mezelf en vele landgenoten een zekere terughoudendheid.
Een bezoek aan een bekend wellnesscentrum in Zuid-Holland bevestigde mijn observaties. Na een gesprek met een medewerker werd duidelijk dat tijdens badkledingdagen de diversiteit aan nationaliteiten toeneemt.
De voorkeur voor het dragen van badkleding lijkt een subtiele, doch duidelijke culturele uiting.
Mijn gesprekken met vrienden en kennissen onderstrepen dit beeld. We zijn misschien iets meer bescheiden, meer gericht op het bewaken van onze privacy en het respecteren van persoonlijke grenzen.
Hoewel ik erken dat er absoluut niets mis is met naakt zijn in de sauna en de vrijheid en ontspanning die dat met zich mee kan brengen, lijkt het erop dat deze gewoonte minder diep geworteld is in onze cultuur.
Voor mij persoonlijk, en voor velen met een Surinaamse achtergrond, zal het dragen van badkleding in de sauna altijd een comfortabelere keuze blijven.
Het is een subtiele nuance die ons onderscheidt en tegelijkertijd verrijkt in deze multiculturele samenleving.
De Suriname- analist en vaste GFC Nieuws columnist R. Pinas staat bekend om zijn kritische benadering van maatschappelijke kwesties. Hij benadrukt regelmatig de zwakke punten in de Surinaamse samenleving en draagt actief verbeterpunten aan. Zijn columns stimuleren bewustwording en discussie over sociale en politieke onderwerpen in Suriname.
R. Pinas maakt deel uit van het exclusieve analistenpanel van GFC Nieuws.
Voor contact: pinas@gfcnieuws.com
Let op: Publicatie van opiniestukken of columns houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud