De vliegroute waarmee de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) in december 2023 naar Barbados is gestart, is cruciaal voor de voedselvoorziening binnen de Caricom.
Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) merkt op dat de regio een markt van 15 miljoen mensen beslaat en dat er slechts drie landen zijn die deze markt van voedsel voorzien.
“Suriname, Guyana en Belize zijn in de positie om de Caricom te voorzien van voldoende voedsel.” De bewindsman geeft aan dat de regionale organisatie zich inspant om de voedselzekerheid te garanderen.
“Alle landbouwministers van de Caricom zijn frequent met elkaar in overleg om diverse vraagstukken te bespreken. Het streven is erop gericht om eind 2025 de voedselimportrekening met 25 procent te verminderen”, aldus de LVV-minister op 20 december bij de inaugurele vlucht van de SLM via Guyana naar Barbados.
Volgens de regeringsfunctionaris gaat het om een omzet van anderhalf miljard Amerikaanse dollars.
“We hebben als land eerst gekeken naar waar de potenties liggen; waar je met minimale inzet het maximale eruit kan halen. Wij zijn begonnen met rijst. Het gaat heel goed met rijst.
Het afgelopen seizoen hebben we 50 procent meer ingezaaid. Het komend seizoen gaat dat toenemen. We proberen de onbenutte arealen volledig te benutten”, zegt de landbouwminister. Hij voegt eraan toe dat er reeds twee jaar aan wordt gewerkt om de lijn naar Barbados te openen en Surinaamse producten te promoten.”
Sewdien merkt op dat de export geleidelijk aan opgang komt. “Er zijn een aantal bedrijven die vis exporteren. De Food and Agriculture Industries exporteert nu twee containers bacoven per week, wat opgevoerd zal worden naar vier containers.”
De LVV-bewindsman is ervan overtuigd dat met de vliegroute naar Barbados de exportcijfers zullen toenemen. Hij merkt op dat niet alle producten via de zee geëxporteerd kunnen worden, en legt vooral de nadruk op de export van vers fruit en groenten.
Sewdien: “Export van groenten en fruit via de lucht heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt de snelheid van luchttransport ervoor dat groenten en fruit sneller en vers op de markt kunnen worden gebracht.
Daarnaast biedt luchtvracht flexibiliteit in leveringsschema’s en minimaliseert het de transporttijd, wat vooral belangrijk is voor producten die aan bederf onderhevig zijn.
De Landbouwminister zegt dat Suriname van Barbados de goedkeuring heeft om 12 soorten groente en fruit te exporteren. Hij geeft aan dat Suriname er alles aan doet om te investeren in de agrarische sector.
“We zetten als land alles op alles om landbouwproducten van hoogwaardige kwaliteit te produceren voor de export alsook voor de lokale markt. LVV werkt samen met de private sector om ervoor te zorgen dat onze producten een goede reputatie hebben op Barbados.”
Er worden ook investeringen gepleegd om de voedselveiligheid te bevorderen. “We moeten ons houden aan de fytosanitaire voorwaarden volgens de internationale normen en standaarden”, zegt Sewdien.
Het gaat in deze om maatregelen en regels met betrekking tot de gezondheid van planten. Bij de export van landbouwproducten zijn fytosanitaire voorwaarden van groot belang om de verspreiding van plantenziekten en plagen te voorkomen.
Deze voorwaarden omvatten vaak inspecties, certificering en andere vereisten die garanderen dat de geëxporteerde producten vrij zijn van schadelijke organismen en tevens voldoen aan de normen van het importland.
Suriname zal van 23 tot en met 25 februari aanstaande participeren aan de Agrofest op Barbados. “Het is nu heel makkelijk voor ons om met de nationale carrier daarnaar te gaan met voldoende Surinaamse producen. Barbados wacht op ons. Suriname zal alle kansen benutten”, klinkt Sewdien optimistisch.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com