Desi Bouterse en de strategie van ziekteverklaringen

verpleegkundige ziekenhuis

OPINIE– In mijn vorige opiniestuk van woensdag heb ik het gehad over een scenario dat zich ontwikkelt rondom Desi Bouterse waarbij hij ziek verklaard zou kunnen worden door artsen, waardoor hij in een ziekeninrichting opgenomen zou worden in plaats van zijn straf in de gevangenis uit te zitten.

Het is een scenario dat niet uniek is in de Surinaamse context, maar dat wel belangrijke vragen oproept over gerechtigheid en gelijkheid voor de wet.

In Suriname is het een bekend fenomeen dat personen met invloed of financiële middelen, die veroordeeld zijn tot gevangenisstraf, soms gebruik maken van medische attesten om een gevangenisverblijf te ontwijken.

De tactiek is eenvoudig maar effectief: men laat zich door artsen ziek verklaren, waarna een ziekenhuisopname noodzakelijk lijkt.

Deze aanpak biedt een alternatief voor de gevreesde gevangenisstraf, zoals die in de Santo Boma- gevangenis. Het is een zorgwekkende trend, waarbij niet alleen de gedetineerden, maar ook sommige medische professionals betrokken lijken te zijn.

Deze praktijk roept ernstige vragen op over de integriteit van het rechtssysteem en de medische ethiek in Suriname. Het ondermijnt het vertrouwen in de gerechtigheid en suggereert dat er twee soorten recht zijn: één voor de invloedrijken en één voor de gewone burger.

Bovendien is er een onderliggende implicatie dat het comfort en welzijn van bepaalde individuen zwaarder wegen dan de principes van rechtvaardigheid en gelijkheid.

Het is tijd dat er kritisch wordt gekeken naar deze praktijken. Niet alleen moeten juridische stappen worden ondernomen om dergelijk misbruik van medische diagnoses tegen te gaan, maar ook moet er een cultuur van ethische verantwoordelijkheid en transparantie gecultiveerd worden binnen de medische gemeenschap.

De kwestie rond Bouterse zou een katalysator kunnen zijn voor deze verandering. Het is een gelegenheid om een standpunt in te nemen tegen oneerlijkheid en manipulatie binnen het systeem.

Als een samenleving die streeft naar gerechtigheid en gelijkheid, mag Suriname niet toestaan dat haar rechtssysteem ondermijnd wordt door degenen die het zich kunnen veroorloven om eraan te ontsnappen.