Als Suriname- analist ben ik zeer verheugd en dankbaar voor de overweldigende steun en waardering die ik dagelijks ontvang uit alle werelddelen voor mijn publicaties op GFC Nieuws.
De feedback van mijn lezers bevestigt dat de thema’s die ik aanroer, resoneren met de ervaringen en perspectieven van vele Surinamers, zowel in Suriname als in de diaspora.
Een recente mail van een van mijn lezers, Lygia Hake uit Groningen, Nederland, verwoordt dit prachtig.
Mevrouw Hake, die sinds 1967 in Nederland woont en in de jaren ’80 tijdelijk naar Suriname terugkeerde, deelt haar ervaringen en observaties, die een diepgaand inzicht geven in de langdurige uitdagingen waar Suriname mee kampt.
Ze schrijft: Beste heer Pinas,
U verwoordt waarachtig en zeer duidelijk de meeste onderwerpen. Mijn complimenten hiervoor.
Ik ben heel blij dat er iemand is met echte Surinaamse roots die onverhinderd het probleem van het Surinaamse volk aan de kaak stelt. Het zijn echte eye-openers. Zeer herkenbaar ook.
Ik ben zelf ook van geboorte Surinaamse en woon sinds 1967 in Nederland. De jaren ’80 was ik geremigreerd, maar vanwege de vreselijke gebeurtenissen was ik genoodzaakt weer naar Nederland te verhuizen. Mede om mijn tienerkinderen een veilige toekomst te bieden. Vooral wat onderwijs betreft.
Ik heb die 6,5 jaar daar gewerkt en veel problemen gezien en soms ook meegemaakt wat betreft het arbeidsethos van menigeen daar.
Na bijna 35 jaar merk ik dat er niets is veranderd. Alles blijft hetzelfde. Men houdt niet van kritiek. Functies worden bekleed door onbevoegden.
Voor jongeren met een VWO- diploma en afgestudeerden van een hogere opleiding is er nauwelijks adequaat werk. Het functiewaarderingssysteem is een farce. Te veel ouderen, vooral bij de overheid, bezetten hun post tot na hun pensioenleeftijd. Kennis wordt moeizaam doorgegeven.
Ik leef mee met mijn geliefd Suriname en hoop op een ombuiging in een ‘andersdenkend en anders doen’ beleid, vooral bij overheidsinstellingen.
Suriname moet aantrekkelijk zijn om te werken, niet alleen voor vakanties. Biedt jongeren een toekomst om daar te wonen en te werken. Dat is mijn grootste wens voor Suriname in 2024 en daarna.
God bless Sranang. Mi mooi kondre 🙏🏿
Met vriendelijke groet,
Lygia Hake
Deze hartelijke woorden versterken mijn overtuiging dat de issues die ik aankaart, niet alleen relevant zijn, maar ook een diepe snaar raken bij vele Surinamers.
De passie van mevrouw Hake voor een positieve verandering in Suriname is inspirerend en een reminder van de collectieve verantwoordelijkheid die we delen voor de toekomst van ons mooie land.
Haar hoop op een beleid dat zich richt op ‘andersdenken en anders doen’ weerspiegelt een breed gedragen verlangen naar vooruitgang en verbetering.
Deze feedback motiveert mij om door te gaan met het belichten van de uitdagingen en kansen in Suriname. Het versterkt mijn toewijding om een stem te zijn voor verandering en vooruitgang, en benadrukt het belang van constructieve dialoog en kritische analyse in ons streven naar een beter Suriname.
De Suriname- analist en vaste GFC Nieuws columnist R. Pinas staat bekend om zijn kritische benadering van maatschappelijke kwesties. Hij benadrukt regelmatig de zwakke punten in de Surinaamse samenleving en draagt actief verbeterpunten aan. Zijn columns stimuleren bewustwording en discussie over sociale en politieke onderwerpen in Suriname.
R. Pinas maakt deel uit van het exclusieve analistenpanel van GFC Nieuws.
Voor contact: pinas@gfcnieuws.com
Let op: Publicatie van opiniestukken of columns houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud