In een reactie op een artikel gepubliceerd door GFC Nieuws, waarin kritiek wordt geuit op onderwijsgevenden in Suriname, heeft een onderwijzeres van een MULO- school in Paramaribo een ander perspectief aangeboden.
Volgens haar is het niet juist dat veel leerlingen extra bijlessen nodig hebben vanwege de kwaliteit van het onderwijs. Zij stelt dat de verantwoordelijkheid grotendeels bij de leerlingen zelf ligt.
De onderwijsgevende beweert dat veel studenten die bijlessen nodig hebben simpelweg niet genoeg inspanning leveren en vaak een gebrek aan interesse tonen om de leerstof grondig te bestuderen.
“Er zijn leerlingen die traag van begrip zijn. Zelfs met uren van uitleg, dringt de stof niet altijd goed door,” laat ze aan GFC weten.
Zij benadrukt dat dit slechts een klein percentage van de studenten betreft en dat de meerderheid de stof wel degelijk begrijpt. Dit zou volgens haar aantonen dat de kwaliteit van het onderwijs en de uitleg goed zijn.
Deze uitspraken komen in een tijd waarin het onderwijssysteem in Suriname onder de loep wordt genomen, met discussies over de effectiviteit van onderwijs.
De leerkracht pleit voor een meer genuanceerde kijk op de situatie, waarbij zowel leerkrachten als studenten hun rol moeten erkennen in het onderwijsproces.
Dit standpunt roept vragen op over de balans tussen de verantwoordelijkheden van onderwijzers en de inzet van leerlingen.
Het benadrukt ook de noodzaak voor ondersteuning voor leerlingen die moeite hebben met het bijbenen van het reguliere onderwijsprogramma, zonder direct alle schuld bij de onderwijzers te leggen.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com