Boeing piloot geeft toe dat vermoeidheid hem breekt: ‘Ik hou dit niet lang meer vol’

piloot cockpit vliegtuig

Een piloot van in de twintig die werkt voor een middelgrote West-Europese luchtvaartmaatschappij, heeft in gesprek met GFC Nieuws zijn zorgen geuit over de impact van zijn beroep op zijn gezondheid.

Hij overweegt om binnen tien jaar zijn carrière als commercieel piloot te beëindigen. Dat voornamelijk wegens de uitputting die het vliegersleven met zich meebrengt.

“Ik houd zielsveel van vliegen, maar de constante vermoeidheid en slechte nachtrust eisen hun tol,” vertelt de Boeing piloot.

“Hoewel ik gewend ben geraakt aan de hoge werkdruk, ben ik ervan overtuigd dat mijn gezondheid op lange termijn zal lijden onder deze levensstijl.”

Om financiële redenen overweegt hij om in de toekomst over te stappen naar een grote, goedbetalende luchtvaartmaatschappij in het Midden-Oosten, waar hij intercontinentaal en op een groter toestel kan vliegen.

Zijn doel is om enkele jaren goed te verdienen voordat hij mogelijk stopt met commercieel vliegen.

“Maar zelfs dat zal fysiek veeleisend zijn. Nachtdiensten die om 3 uur beginnen zijn daar niet ongewoon, en de vele vluchten en tijdzoneveranderingen halen je compleet uit je ritme,” voegt hij eraan toe.

De vlieger onthult ook dat hij door zijn onregelmatige diensten in een aparte kamer slaapt, los van zijn partner.

Volgens hem delen vele collega’s dezelfde klachten. “Het is een jongensdroom om te vliegen, maar de vermoeidheid is de grootste vijand van ons werkplezier,” zegt hij.

De Amerikaanse National Transportation Safety Board (NTSB) ondersteunt deze zorgen met data: naar schatting kan 4 tot 7% van de burgerluchtvaartincidenten en -ongevallen worden toegeschreven aan vermoeide piloten.

Dit benadrukt de ernst van de situatie en de noodzaak voor de luchtvaartindustrie om de gezondheid en het welzijn van hun piloten serieus te nemen.

Foto ter illustratie.