OPINIE- Het narratief dat de Nederlanders geen recht van spreken hadden in Suriname klopt van geen kant. Het zijn inderdaad de Indianen die als eerst in Suriname waren en eigenlijk meer rechten zouden moeten hebben.
Maar ook de Nederlanders hebben na het annexeren van het land heel veel voor Suriname betekent en zelfs oorlogen gevoerd die mensenlevens hebben gekost om Suriname te behouden. Het zijn dus de Nederlanders die na de Indianen voet aan wal hebben gezet en hebben geholpen aan de opbouw van dit mooie land.
Deze historie, die de hedendaagse Surinaamse maatschappij sterk heeft gevormd, verdient het daarom om vanuit een objectief en genuanceerd perspectief belicht te worden.
Voordat Suriname een kolonie werd, was het al eeuwenlang het thuisland van de Indianen. Zij waren de eerste bewoners van dit gebied en hebben een diepgewortelde geschiedenis die tot op de dag van vandaag voortduurt.
De Nederlanders kwamen in de 17e eeuw aan in Suriname en vestigden er een kolonie. Deze periode werd gekenmerkt door de oprichting van plantages, waar voornamelijk suiker, koffie en katoen geproduceerd werden.
Voor de arbeid op deze plantages werden op een gegeven moment tot slaaf gemaakte mensen uit Afrika gehaald, wat leidde tot een zeer tragische en pijnlijke periode in de Surinaamse geschiedenis die gelukkig voorbij is.
Na de afschaffing van de slavernij in 1863 ontstond er een arbeiderstekort op de plantages. Dit leidde tot de immigratie van contractarbeiders uit onder andere India, nu de Hindostanen en Java, de Javanen.
Ook kwamen Chinese arbeiders naar Suriname. Deze immigratiegolven droegen bij aan de multiculturele samenstelling van de huidige Surinaamse bevolking.
Suriname verkreeg in 1975 onafhankelijkheid van Nederland. Maar dat neemt niet weg dat de Nederlanders geclassificeerd mogen worden als de tweede bewoners van Suriname, de Marrons als derde en de rest kwam pas later.
Deze politieke verschuiving was een belangrijke mijlpaal en startte een nieuw hoofdstuk in de Surinaamse geschiedenis. De relatie met Nederland blijft echter een belangrijk aspect van de Surinaamse buitenlandse betrekkingen en heeft invloed op diverse terreinen, waaronder economie, cultuur en onderwijs.
Vandaag de dag is Suriname een land waar verschillende culturen, talen en religies naast elkaar bestaan. Deze diversiteit is een rijkdom, maar brengt ook uitdagingen met zich mee op het gebied van sociale cohesie en nationale identiteit.
Suriname staat voor de taak om een inclusieve samenleving te vormen, waarin elke groep zich vertegenwoordigd en gewaardeerd voelt, ook de oorspronkelijke Nederlanders. Zonder de komst van de Nederlanders, zou Suriname er nu heel anders voor staan.
J. Huizinga
DISCLAIMER: Plaatsing van opiniestukken houdt niet in dat de GFC redactie het eens is met de inhoud
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com