Het is zorgwekkend dat veel Surinamers hun geliefden niet kunnen redden in geval van nood

man bewusteloos EHBO eerste hulp hartmassage gewond

In een verklaring aan GFC Nieuws heeft het KIVC, een bekende maatschappelijke organisatie, de aandacht gevestigd op een alarmerend tekort aan EHBO-kennis onder de Surinaamse bevolking.

Deze tekortkoming leidt ertoe dat velen niet in staat zijn om hun geliefden te redden in noodgevallen. Dit probleem wordt verergerd door de lange aanrijtijden van ambulances in het land.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat ambulances idealiter binnen 8 tot 10 minuten na een oproep ter plaatse moeten zijn.

Deze richtlijn is cruciaal voor het redden van levens en het verbeteren van herstelkansen bij acute gezondheidsproblemen.

In Paramaribo klagen burgers echter over aanzienlijk langere reactietijden van ambulances.

Het KIVC wijst op een uiterst zorgwekkende en mogelijk levensgevaarlijke situatie, vooral door het gebrek aan kennis over het adequaat reageren op noodsituaties die in huiselijke omgevingen kunnen voorkomen.

Dit omvat situaties als verstikking bij kinderen en volwassenen, het behandelen van brandwonden en het omgaan met gevallen van bewusteloosheid.

De organisatie baseert haar vaststelling van dit gebrek op gegevens verkregen uit een recent uitgevoerde vragenlijst onder 87 Surinamers en uit gesprekken met medische professionals in het Zuid-Amerikaanse land.

Bovendien benadrukt het KIVC het cruciale belang van vaardigheden in reanimatie en het correcte gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED). Deze kennis kan het verschil betekenen tussen leven en dood in kritieke situaties, waarbij elke seconde telt.

Ook het verruimen van het aantal AED’s in Suriname werd als belangrijk punt genoemd.

Uit gegevens van het Nederlandse Rode Kruis blijkt dat slechts 35 procent van de mensen in Nederland zonder EHBO-diploma bereid is hulp te bieden, vergeleken met ruim 80 procent van degenen met een EHBO-diploma. De cijfers van Suriname blijven echter onduidelijk.

Ter vergelijking, in Noorwegen is EHBO-training een vast onderdeel van het schoolprogramma, wat resulteert in ongeveer 90 procent van de bevolking met de juiste EHBO-kennis.

Geïnspireerd door deze voorbeelden, pleit een manager van het KIVC voor het verplicht stellen van EHBO-training in het Surinaamse onderwijssysteem, in de hoop de situatie te verbeteren en meer levens te redden.

Foto ter illustratie.