OPINIE- In Paramaribo schuilt een minder besproken sombere werkelijkheid. Onze stad herbergt ook locaties die getuige zijn geweest van diepe menselijke tragedies.
Deze plekken, verspreid over de stad, vormen een stille herinnering aan levens die te vroeg zijn beëindigd door uiteenlopende oorzaken zoals zelfdoding, moorden en fatale ongelukken.
Een van de meest opvallende voorbeelden is de Wijdenboschbrug, berucht als locatie voor zelfdodingen. Deze brug staat symbool voor de wanhoop die sommige inwoners van onze stad hebben ervaren.
Even tragisch is de geschiedenis van Fort Zeelandia en ook de nabijgelegen Marinetrap, waar het leven van politie- inspecteur Goodings op tragische wijze werd beëindigd.
Een andere locatie die een donkere bladzijde in onze stadsgeschiedenis markeert, is het DNA-gebouw. Hier werden ooit lijfwachten van Ronnie Brunswijk op brute wijze omgebracht, een gebeurtenis die nog steeds echo’s nalaten in de muren van dit gebouw.
Dit soort incidenten, waarbij geweld abrupt levens ontwricht, zijn een pijnlijke herinnering aan de complexiteit en soms de duistere kanten van onze samenleving.
Elke locatie draagt een verhaal in zich, niet alleen over de personen die er hun laatste adem uitbliezen, maar ook over de nabestaanden, de ooggetuigen, en de geschiedenis van een stad die steeds verandert.
Als inwoners van Paramaribo moeten we ons bewust zijn van deze geschiedenis. Deze plekken verdienen meer dan een vluchtige blik; ze verdienen onze aandacht en respect. Door ons bewust te zijn van het leed dat op deze locaties heeft plaatsgevonden, kunnen we een diepere verbinding met onze stad en haar geschiedenis ontwikkelen.
Het is nodig dat we als gemeenschap manieren vinden om deze plekken en hun verhalen te eren. Dit kan door middel van monumenten, herdenkingsdiensten, of eenvoudigweg door het delen van verhalen.
De straten van Paramaribo zijn meer dan alleen wegen en gebouwen; ze zijn een weefsel van levens, verhalen en herinneringen.
Laten we ons inzetten om deze herinneringen te bewaren, zodat we niet alleen de vreugde, maar ook de pijn van ons verleden erkennen.
C. Wallerlei
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com