De onzekere toekomst van Suriname onder verschillende regeringen

Toekomst aarbol

OPINIE- Aan het eind van 2023 bevindt Suriname zich op een kritiek kruispunt. De grote vraag die in de lucht hangt, is wat de status van Suriname zou zijn onder een andere regering.

Het is een vraag die niemand met zekerheid kan beantwoorden, maar die ons wel uitnodigt om na te denken over de potentiële scenario’s.

Stel dat Suriname geleid zou worden door een populistische regering, vergelijkbaar met de NDP-regering uit het verleden. In dat geval zou het niet onredelijk zijn om aan te nemen dat de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar nu veel hoger zou liggen.

Een dergelijke economische situatie zou ongetwijfeld zijn tol eisen op verschillende aspecten van de Surinaamse samenleving, van een toename in criminaliteit tot negatieve invloeden op de gezondheidszorg, infrastructuur en de algehele koopkracht.

De geschiedenis leert ons dat het electoraat vaak wisselvallig kan zijn in haar oordeel. Neem bijvoorbeeld de verkiezingen van 2010, waarbij president Ronald Venetiaan en zijn partij, de NPS, zwaar werden gestraft door de kiezers vanwege ontevredenheid.

Interessant genoeg wordt Venetiaan nu vaak geprezen voor zijn beleid, vooral in vergelijking met wat erop volgde. Dit fenomeen kan ons doen afvragen of een soortgelijke situatie zich zou kunnen voordoen in 2030.

Zou een nieuwe leider aan de macht komen in 2025, dan zou men de regering- Santokhi wellicht na verloop van tijd in een ander licht gaan zien, erkennend dat ondanks de soms pijnlijke maatregelen, er daadwerkelijk goed werk is verricht.

Het is belangrijk om te beseffen dat het beoordelen van een regering en haar beleid vaak pas achteraf gebeurt, met het voordeel van retrospectief.

Huidige beslissingen kunnen pijnlijk of onpopulair zijn, maar de ware impact en waarde ervan worden vaak pas in de loop van de tijd duidelijk.

In Suriname, net als in elk ander land, hangt de toekomst af van een veelheid aan factoren en keuzes. Wat we vandaag zien als een fout of een misstap, kan morgen als een wijs besluit worden beschouwd.

De politieke en economische toekomst van Suriname is daarom niet alleen afhankelijk van wie er aan de macht is, maar ook van hoe wij als samenleving onze geschiedenis interpreteren en ervan leren.

R. Kartoredjo

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud