De Surinaamse regering onder leiding van Chan Santokhi heeft “een zachte landing aangeboden” te midden van de recente veroordeling van het voormalige staatshoofd, Desi Bouterse, tot een gevangenisstraf van 20 jaar.
Dat zei Bouterse zojuist aan Cliff Limburg op LIM FM. Wat de zachte landing inhoudt,is niet duidelijk.
De reactie van Bouterse volgt na een eerdere Facebook-live van NDP-loyalist, Marcel Oostburg, dat Bouterse geen gratie zal aanvragen, omdat hij in 2012 amnestie kreeg van De Nationale Assemblee.
Bouterse, hoofdverdachte in een rechtszaak, heeft echter nog niet expliciet aangegeven of hij gratie zal aanvragen bij de president van Suriname, wat hij uiterlijk morgen, vrijdag 29 december, moet doen. Zijn advocaat is nog daarmee bezig.
Het land bevindt zich volgens Bouterse in een staat van enorm verval, en hij benadrukt de noodzaak van stabiliteit en rust.
Zijn oproep tot kalmte wordt onderstreept door de erkenning dat Suriname momenteel behoefte heeft aan een periode van herstel. Het vermijden van conflicten en het uiten van diverse meningen wordt geprezen als een stap in de juiste richting.
De cruciale beslissing over gratie lijkt echter nog in de lucht te hangen. Bouterse lijkt te balanceren tussen het aanvaarden van zijn veroordeling en het zoeken naar een uitweg om een zware gevangenisstraf te ontlopen.
Terwijl het publiek wacht op zijn definitieve beslissing, dringt Bouterse erop aan dat het uiteindelijke doel moet zijn om rust in het land te herstellen, waardoor het mogelijk wordt om de komende verkiezingen op een ordelijke manier voor te bereiden.
Het vraagstuk van gratie is complex en laat ruimte voor interpretatie. Bouterse moedigt aan om niet alleen te kijken naar de plaats waar het land is gevallen, maar ook naar de stappen die zijn genomen om dat te voorkomen.
Er wordt gesuggereerd dat de huidige regering, beschouwd als een overblijfsel van het koloniale tijdperk, zichzelf probeert te beschermen te midden van deze juridische storm.
De advocaat van Bouterse’s verdedigingsteam werkt actief aan voorstellen om de mogelijkheid van chaos in het land te vermijden. Verschillende opties worden overwogen en besproken om een vreedzame oplossing te waarborgen.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com