Het blijft onduidelijk hoeveel mensen in Suriname profiteren van een Nederlandse bijstandsuitkering. In Nederland is het vereist dat iedereen die een bijstandsuitkering ontvangt, volledige en actuele informatie verschaft over hun persoonlijke en financiële situatie, inclusief eventuele verblijven in het buitenland.
GFC Nieuws heeft onderzoek gedaan naar de regels voor bijstandsuitkeringen. Personen in de bijstand mogen doorgaans slechts een beperkt aantal weken per jaar in het buitenland verblijven en zijn meestal verplicht dit aan de gemeente te melden.
Daarnaast zijn ze verplicht om hun vermogen, inclusief buitenlands vermogen zoals vastgoed, te rapporteren.
Een familiehuis in Suriname, dat potentieel verhuurd kan worden, valt ook onder deze vermogensrapportage.
“Surinamers staan er vaak om bekend dat zij vastgoed erven van familie, of (mede-)eigenaar zijn van een pand, woning of stuk grond”, vertelt onze hoofdredacteur Jennifer Atmo.
Volgens de website van de gemeente Utrecht is er onder andere sprake van bijstandsfraude als men vermogen verzwijgt, op een ander adres woont dan opgegeven, of andere relevante informatie niet meldt. Bijstandsfraude kan leiden tot aanzienlijke boetes.
Een reportage van Nieuwsuur uit 2018 belichtte een vergelijkbare kwestie in Turkije, waar in 2016 en 2017 voor 17 miljoen euro aan niet-gemeld vermogen van mensen die een bijstandsuitkering ontvingen werd ontdekt.
Het blijkt complex om bijstandsfraudeurs met een tweede huis in niet-Europese landen zoals Suriname effectief aan te pakken.
De onduidelijkheid over het precieze aantal mensen in Suriname die van een Nederlandse bijstandsuitkering leven, blijft hierdoor een punt van zorg.
P. Peterson, vaste redacteur bij GFC Nieuws, heeft een scherp oog voor boeiende verhalen. Zijn diverse interesses variëren van gezondheid en lifestyle tot internationale kwesties, technologie en misdaad. Zijn bijdragen verrijken de inhoud van het platform met zijn unieke perspectief.
Voor contact: peterson@gfcnieuws.com