Een Nederlandse vrouw is in haar eigen woorden ‘intens verdrietig’ nadat haar Surinaamse schoonzoon voor de derde keer een visumafwijzing heeft ontvangen van de Nederlandse ambassade in Suriname.
Hierdoor kan hij zijn familie in Nederland niet bezoeken, een situatie die de familie diep raakt. Dit verhaal kwam aan het licht toen de vrouw haar frustraties deelde op de Facebook-pagina van GFC Nieuws.
“Hij verdient het echt om ons te bezoeken. Hoeveel redenen we ook geven aan de ambassade, het lijkt nooit genoeg. We betalen telkens voor de aanvraag, maar steeds zonder resultaat,” vertelde de aangedane vrouw. De exacte redenen voor de afwijzing blijven echter onduidelijk.
De eisen om een Visum Kort Verblijf (oftewel toeristenvisum) te ontvangen voor Nederland staan beschreven op de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Voor Surinamers geldt dat zij voor een visum naar Nederland diverse eisen moeten vervullen, waaronder het aantonen van voldoende financiële middelen voor het gehele verblijf, het bezitten van een geldige reisverzekering en een retourticket naar Suriname, en het duidelijk aangeven van het doel van hun bezoek.
Indien men zelf niet over voldoende financiële middelen beschikt, mag ook iemand in Nederland garant staan. Ook deze persoon moet aan bepaalde eisen voldoen.
Er zijn echter verschillende redenen waarom een visumaanvraag voor Nederland kan worden afgewezen.
Uit onderzoek van GFC Nieuws blijkt dat een vaak gebruikte reden voor afwijzing een gebrek aan bewijs voor een terugkeer naar het thuisland is.
Er moet geloofwaardig bewijs zijn dat de aanvrager na afloop van het visum terug zal keren naar Suriname.
Elke aanvraag wordt individueel bekeken, dus de specifieke omstandigheden van de aanvrager spelen een belangrijke rol in het besluitvormingsproces van de ambassademedewerker.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com