Jurist: President Santokhi kan zich geen gratie voor Bouterse permitteren

Sorry spijt

Een jurist uit Paramaribo benadrukt dat president Chan Santokhi van Suriname zich het niet kan veroorloven om gratie te verlenen aan de tot 20 jaar cel veroordeelde ex- president Desi Bouterse, aangezien dit zijn geloofwaardigheid zowel nationaal als internationaal ernstig zou schaden.

In een gesprek met GFC Nieuws legt de jurist uit dat indien de president een gratieverzoek ontvangt, hij verplicht is advies in te winnen bij de rechters die de zaak in laatste aanleg hebben behandeld.

Dit proces moet transparant en zorgvuldig zijn, gezien de ernst van de beschuldigingen tegen Bouterse – voornamelijk voorbedachte rade en kalm beraad, wat binnen het Wetboek van Strafrecht als de hoogste graad van schuld wordt beschouwd.

Hij benadrukt verder: “Het verzoek dient binnen acht dagen te worden ingediend. Maar hoe kan een rechter, die gisteren tot de conclusie is gekomen dat er sprake is van voorbedachte rade en kalm beraad, binnen een bestek van veertien dagen tot een conclusie komen die diametraal tegenover zijn finaal oordeel staat?”

Dit roept de vraag op of president Santokhi het advies van de rechter zou willen of kunnen negeren. “En wat maakt dat – of all people – Chan Santokhi het advies van de rechter zou willen of kunnen negeren?” vraagt de jurist retorisch.

Dit suggereert dat elke poging tot het verlenen van gratie aan Bouterse niet alleen juridisch complex, maar ook politiek riskant zou zijn.

De kwestie van gratie voor Bouterse is niet alleen een juridische, maar ook een politieke uitdaging voor president Santokhi.

Met de ogen van zowel de nationale als de internationale gemeenschap gericht op deze zaak, staat Santokhi voor een cruciale beslissing die verstrekkende gevolgen kan hebben voor zijn presidentschap en de perceptie van rechtvaardigheid in Suriname.