Suriname in afwachting van Bouterse’s lot in Decembermoorden

desi bouterse 1

In Suriname heerst grote spanning in afwachting van de uitspraak op woensdag over de mogelijke veroordeling van de voormalige president Desi Bouterse en vier andere verdachten voor hun rol in de beruchte Decembermoorden van 1982.

President Chan Santokhi heeft de Surinaamse samenleving opgeroepen om vreedzaam met deze “cruciale uitspraak voor de natie” om te gaan.

Bouterse, nu 78 jaar oud, riskeert een gevangenisstraf van twintig jaar voor zijn betrokkenheid bij de moorden op vijftien politieke tegenstanders.

Ook ex-militairen Benny Brondenstein, Iwan Dijksteel, Stephanus Dendoe en Ernst Geffery staan dezelfde straf te wachten. De slachtoffers werden gemarteld en geëxecuteerd in Fort Zeelandia in Paramaribo, toen Bouterse als legerleider de leiding had over Suriname.

Het strafrechtelijk onderzoek begon pas in 2000, net voor de verjaring van de moorden, en werd in 2007 officieel gestart. Het proces heeft sindsdien meerdere vertragingen gekend.

In 2019 werd Bouterse door de krijgsraad veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf, een vonnis dat hij in 2021 opnieuw kreeg na zijn protest. Nu ligt de beslissing in hoger beroep bij het Surinaamse Hof van Justitie.

President Santokhi richtte zich tot de bevolking in een boodschap op social media waarin hij benadrukte dat het van cruciaal belang is om de onafhankelijke rechterlijke macht te respecteren en waarborgen.

Hij instrueerde de veiligheidsdiensten om passende maatregelen te nemen en riep op tot verantwoordelijk gedrag van de burgers.

Santokhi verzekerde het publiek dat de regering alles in het werk heeft gesteld om rust, orde en veiligheid te waarborgen, met een nadrukkelijke aanwezigheid van de politie om de veiligheid te handhaven.

De president deed een beroep op de eenheid, verantwoordelijkheid en respect voor de rechtstaat onder alle Surinamers en vroeg hen om de komende gebeurtenissen met kalmte tegemoet te treden, in het belang van vrede en rust.

De autoriteiten zijn voorbereid op alle mogelijke situaties, hoewel de hoop is dat het proces rustig zal verlopen.

De Surinaamse natie staat gezamenlijk in afwachting van deze historische uitspraak.