Vandaag, ruim 41 jaar na de gruwelijke gebeurtenissen van de Decembermoorden in Suriname, zal het Surinaams Hof van Justitie eindelijk uitspraak doen in de zaak in hoger beroep.
Op 8 december 1982 werden vijftien tegenstanders ( zie foto) van het militair regime onder leiding van Desi Bouterse gemarteld en vermoord.
De gebeurtenissen hebben diepe sporen achtergelaten in Suriname en bij de Surinamers in Nederland. Het vonnis komt na een langdurig proces dat in 2007 voor de Surinaamse krijgsraad begon.
Achtergrond
In 1980 grepen militairen in Suriname de macht tijdens de Sergeantencoup. Aanvankelijk werd de staatsgreep door een deel van de bevolking verwelkomd als een hoop op verandering, maar in 1982 was de steun voor het militaire regime van Bouterse aanzienlijk afgenomen. Na een mislukte tegencoup in maart 1982 werd de militaire dictatuur definitief gevestigd. De Decembermoorden volgden later dat jaar, waar vijftien critici van het regime zonder vorm van proces werden gedood.
Eerdere ontwikkelingen
In 2019 veroordeelde de krijgsraad Desi Bouterse bij verstek tot twintig jaar gevangenisstraf. Zes andere verdachten kregen straffen van tien of vijftien jaar opgelegd. Geen van de veroordeelden werd gearresteerd, en enkele medeverdachten tekenden appel aan. In maart 2021 werd aangekondigd dat de krijgsraad de inhoudelijke behandeling van het verzet van Bouterse zou voortzetten. De zaak werd opnieuw behandeld in juli 2022, waarbij ook vier medeverdachten in hoger beroep gingen.
Decembermoorden
Op 8 december 1982 werden vijftien critici van het militaire regime op Bastion Veere in Fort Zeelandia zonder vorm van proces doodgeschoten. Volgens de officiële lezing werden ze neergeschoten toen ze probeerden te vluchten, maar critici beweren dat ze waren gemarteld en standrechtelijk geëxecuteerd. Desi Bouterse ontkent betrokkenheid, maar bood in 2007 wel zijn excuses aan voor de moorden.
Arrestatie en liquidatie
In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden zestien prominente Surinamers gearresteerd en naar Fort Zeelandia gebracht. Vakbondsleider Fred Derby werd vrijgelaten, terwijl de overige vijftien werden gemarteld en doodgeschoten op Bastion Veere. Bouterse beweerde dat er een tegencoup gepland was, wat leidde tot de arrestaties en executies.
Huidige uitspraak
Na vele jaren van juridische procedures en beroepen heeft het Surinaams Hof van Justitie eindelijk uitspraak gedaan in hoger beroep. De details van het vonnis zijn nog niet bekend, maar de uitspraak markeert een cruciale fase in de zoektocht naar gerechtigheid voor de slachtoffers van de Decembermoorden.
De gebeurtenissen hebben niet alleen diepe sporen achtergelaten in de geschiedenis van Suriname, maar hebben ook internationale consequenties gehad, zoals de bevriezing van ontwikkelingshulp door de Nederlandse regering.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com