Onderzoekers van The Park Center for Mental Health in Australië hebben ontdekt dat kinderen die opgroeien met katten meer dan twee keer zoveel kans hebben op het ontwikkelen van schizofrenie.
Dit blijkt uit een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift ‘Schizophrenia Bulletin’.
De onderzoekers vonden een significant verhoogd risico op schizofrenie-gerelateerde stoornissen bij personen die in hun jeugd aan katten waren blootgesteld.
De exacte leeftijd of het specifieke tijdstip van blootstelling aan katten is niet duidelijk gedefinieerd in alle studies. Echter, eerdere blootstelling, zoals tijdens de kinderjaren, lijkt een hoger risico te vormen.
Deze bevindingen benadrukken het belang van verder onderzoek om de kritieke periode van blootstelling beter te definiëren en de onderliggende mechanismen te begrijpen.
Het risico wordt in verband gebracht met de interactie tussen de zich ontwikkelende hersenen en blootstelling aan katten, met name door de aanwezigheid van de parasiet Toxoplasma gondii.
Toxoplasma gondii is een parasiet die toxoplasmose veroorzaakt en is in verband gebracht met verschillende neurologische stoornissen. De studie benadrukt het belang van bewustzijn over de risico’s van kattenbezit voor de geestelijke gezondheid van kinderen.
P. Peterson, vaste redacteur bij GFC Nieuws, heeft een scherp oog voor boeiende verhalen. Zijn diverse interesses variëren van gezondheid en lifestyle tot internationale kwesties, technologie en misdaad. Zijn bijdragen verrijken de inhoud van het platform met zijn unieke perspectief.
Voor contact: peterson@gfcnieuws.com