Een avontuurlijk Nederlands koppel van begin dertig dat recentelijk Suriname bezocht voor een trip naar het binnenland, is opgelucht dat ze hun verhaal nog kunnen navertellen.
Het stel dat tijdelijk woont op Curaçao vloog speciaal naar Suriname, bekend om zijn eco-toerisme.
In een openhartige e-mail naar de redactie van GFC Nieuws, waarin ze anoniem wensen te blijven vanwege hun baan en privéleven, beschreven zij hun negatieve eerste ervaringen met het Zuid-Amerikaanse land.
“Onze reis begon al stroef toen we nooit de QR-code voor de toeristenkaart ontvingen, ondanks dat deze was betaald. Dit leidde ertoe dat wij een halve dag bij de Militaire Politie moesten doorbrengen om alsnog een stempel in onze paspoorten te krijgen.”
Via een bekende touroperator hadden ze een ‘selfdrive’ met een kampeertent door Suriname geboekt, denkend dat ze daarmee veiligheid kochten.
Echter, achteraf bleek dat het onverantwoord was om als twee toeristen die voor het eerst in het land zijn alleen op pad te gaan naar onder andere Apoera.
“Overal waar we kwamen vroegen mensen waar de rest van onze groep was, aangezien het blijkbaar zeer ongebruikelijk is om alleen te reizen naar het binnenland.”
Het staat erom bekend dat Surinamers zelf vaak met meerdere auto’s erop uittrekken indien zij naar het binnenland gaan voor de veiligheid, vooral gezien het beperkte telefonische bereik.
Het koppel beschuldigt het reisbureau van nalatigheid omdat ze niet zouden zijn gewaarschuwd voor het mogelijke ‘gevaar’ om alleen te reizen.
Als onderdeel van hun vakantie reden ze ook helemaal alleen naar het Afobaka stuwmeer, maar konden daar geen veilige slaapplaats vinden.
“In Afobaka werden wij geweigerd, zelfs toen we aanboden te betalen voor het kamperen. We zagen geen andere optie dan terugkeren naar Commewijne, waar het veiliger voelde,” vertelde het stel.
De terugweg naar Paramaribo, in het donker, was ronduit angstaanjagend. Ze moesten ‘jonge mannen met machetes’ ontwijken die langs de weg liepen.
“Een enkeling probeerde zich zelfs voor onze auto te gooien. Het waren zeer angstige momenten,” aldus het koppel.
Hun ervaring werpt een schaduw over het anders zo mooie Suriname en benadrukt de noodzaak van verantwoordelijke en veilige toeristische arrangementen.
Foto bootjes ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com