In Nederland wonen talrijke Surinamers die regelmatig geld sturen naar familieleden en vrienden in Suriname.
Een nobele daad, maar helaas blijkt uit recente ontwikkelingen dat sommige bijdragen niet worden gebruikt voor noodzakelijke behoeften, maar eerder voor verslavende gewoonten zoals drank, gokken, gesuikerde dranken en voedingswaren en andere luxe uitgaven.
Het wordt hoog tijd dat we als gemeenschap kritisch nadenken over de impact van onze donaties en ons richten op het ondersteunen van een verantwoord leefpatroon.
Door geld te sturen naar mensen die het besteden aan sterke drank, gokken, tabaksproducten, zoetigheid en luxe restaurants, houden we onbewust een verkeerde leefstijl in stand.
Deze financiële steun draagt niet bij aan duurzame verbeteringen in de levensomstandigheden van onze dierbaren; in plaats daarvan belanden ze vaak in een vicieuze cirkel van afhankelijkheid en verslaving.
Verschillende gerenommeerde instanties delen deze zorg. Organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukken het belang van financiële steun gericht op essentiële behoeften, zoals medicijnen, gezonde voeding en huisvesting.
Door ons geld te richten op deze noodzakelijke aspecten, kunnen we oprecht bijdragen aan het verbeteren van de levenskwaliteit van onze geliefden.
Het is noodzakelijk dat we een verschuiving maken van het ondersteunen van destructieve gewoonten naar het stimuleren van verantwoordelijkheid.
Laten we collectief besluiten om alleen geld te doneren aan hen die echt hulp nodig hebben, bijvoorbeeld voor medische kosten, gezonde voeding, huur en andere basisbehoeften.
Deze gerichte steun zal niet alleen individuen helpen om op eigen kracht vooruitgang te boeken, maar het zal ook de gemeenschap als geheel versterken.
In plaats van toe te geven aan de verleiding om zonder nadenken geld te sturen, laten we ons bewust worden van de impact van onze bijdragen.
Laten we samen streven naar een gemeenschap die niet alleen gul is, maar ook verstandig en verantwoordelijk.
Door onze donaties gericht en weloverwogen te maken, kunnen we werkelijk een positieve verandering teweegbrengen in het leven van degenen in Suriname die het nodig hebben en de vicieuze cirkel van destructieve gewoonten doorbreken.
Kortom: De diaspora in Nederland moet geen geld meer doneren aan families in Suriname die een luxe leventje leiden.
Foto ter illustratie.
Soeroechomento is een analist van Surinaamse origine, woonachtig in Nederland. De vaste GFC Nieuws analist staat bekend om zijn diepgaande en inzichtelijke analyses van de politieke en sociale situatie in Suriname. Dankzij zijn uitgebreide netwerk heeft hij toegang tot informatie uit de top van het land, wat zijn werk nog waardevoller maakt.
Soeroechoemento maakt deel uit van het exclusieve analistenpanel van GFC Nieuws.
Voor contact: soeroechomento@gfcnieuws.com
Let op: Publicatie van opiniestukken en columns houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud