Motie aangenomen door Surinaamse Nationale Assemblee roept regering op tot dringende acties

parlement

Op dinsdag hebben 24 leden van De Nationale Assemblee (VHP en ABOP/PL) een motie aangenomen aan het einde van de algemene politieke beschouwingen. Deze motie roept de regering op tot verschillende dringende acties.

Ondanks kritiek van de oppositie op het regeringsbeleid, diende zij geen motie in.

De motie werd aangenomen met 28 stemmen vóór en 12 tegen van de NDP, terwijl de NPS en de BEP niet aanwezig waren tijdens de stemming.

Tijdens de toelichting van de motie door Cheryl Dijksteel (VHP) namens de coalitie, werd benadrukt dat er hard is gewerkt om resultaten te bereiken. Aan de andere kant noemde Melvin Bouva (NDP) de motie ‘slijmbewoordingen’ en beweerde dat deze de ernstige situatie in het onderwijs en de veiligheid negeerde. Hij bekritiseerde ook het gebrek aan transparantie en de onbeantwoorde vragen van president Chan Santokhi.

De motie benadrukt de noodzaak van structurele economische hervormingen en crisisbeheersingsmaatregelen die zijn genomen door de regering na de overname van de macht in 2020. De tekst erkent externe invloeden en onvoorziene ontwikkelingen die het herstelproces hebben beïnvloed.

Verder wijst de motie op het belang van dialoog met maatschappelijke groeperingen, de bijna voltooide schuldherschikking, verbeteringen in het buitenlands imago en de noodzaak van macro-economische maatregelen.

De regering wordt opgeroepen om een prudent financieel beleid voort te zetten, capaciteitsversterking van het justitieel apparaat door te voeren, toegang tot kwalitatief onderwijs te waarborgen, een presidentiële commissie in te stellen voor onderwijsuitdagingen, de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren, het sociaal beleid uit te voeren, het grondbeleid te verbeteren, economische controle mechanismen te versterken, de kleinschalige goudsector aan te pakken, de agrarische productie te stimuleren, voorzieningen voor gezond drinkwater te treffen, onderhoud van binnenlandse vliegvelden te prioriteren, regionaal bestuur te versterken en de Wet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken aan te passen.

De aangenomen motie roept zo de regering op tot een breed scala aan maatregelen ter bevordering van duurzame nationale ontwikkeling, economische efficiëntie en maatschappelijk welzijn.