Kritiek op oordeel van entrepreneur Geor Hering over Surinaamse tradities en bijgeloof

Kritiek

De uitspraken van entrepreneur en filantroop Geor Hering hebben recentelijk kritiek teweeggebracht vanwege zijn mening over traditionele Surinaamse gebruiken.

In een verklaring aan GFC Nieuws uitte Hering zijn onbegrip over het ritueel waarbij sommige Surinamers, waaronder kapsters en andere professionals, hun handen zeven keer kloppen op een houten oppervlakte na het helpen van een klant.

Dit zou volgens hen voorkomen dat kwade geesten van de klant zich in hun lichaam nestelen.

Hering, die het ritueel als zeer belachelijk classificeert en het niet vindt passen in de huidige tijd, waarschuwt in zijn verklaring voor de gevaren van bijgeloof en stelt dat het een negatieve impact kan hebben op zowel individuele levens als de samenleving als geheel.

Bekijk ook: Geor Hering waarschuwt voor gevolgen extreem bijgeloof in Suriname

Geor Hering

Geor Hering. Hij vindt het belachelijk dat personen 7 keer kloppen op een houten oppervlakte in de hoop zo kwade geesten te verjagen.

Deze opvatting heeft echter kritiek uitgelokt, waarbij sommigen beweren dat Hering, vanwege zijn westerse opvoeding en gedachtegang, niet het recht heeft zich te mengen in de Surinaamse cultuur.

Één van de critici benadrukt in een e- mail die verzonden is naar GFC, dat het respectloos en ongepast is van de filantroop om waardeoordelen te vellen over de cultuur van anderen.

Volgens deze criticus zou Hering zich moeten richten op kwesties binnen zijn eigen cultuur en zijn mening voor zich moeten houden als het gaat om Surinaamse tradities.

De reactie benadrukt verder dat het beoordelen van cultuur niet mogelijk is zonder de diepgaande kennis en expertise die nodig is om de diepgewortelde overleveringen te begrijpen.

De discussie illustreert de gevoeligheid rond culturele kwesties en het belang van respectvolle dialoog tussen verschillende perspectieven, vooral wanneer het gaat om traditionele praktijken die diep verankerd zijn in de geschiedenis van een samenleving.