De economie van Suriname wordt al jaren gedomineerd door een veels te groot ambtenarenapparaat waardoor er jaarlijks nauwelijks geld overblijft voor onder meer de gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid, ouderenzorg, en criminalteitsbestrijding.
In 2007 waren er 42818 ambtenaren in dienst, wat neerkomt op 60% van de beroepsbevolking, terwijl er werk was voor slechts 25000 ambtenaren (inclusief 7-even spookambtenaren).
Volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek betaalde de Surinaamse regering in juni 2022 salarissen aan in totaal 59823 mensen (27.223 mannen en 31.936 vrouwen).
Het totaalbedrag aan brutosalarissen betaald aan ambtenaren in juni 2022 bedroeg ruim SRD 563 miljoen. Het aantal ambtenaren is inmiddels in 2023 weer fors gestegen en is momenteel ca. 61630 mensen.
Het salaris per maand dat de overheid momenteel aan ze betaalt bedraagt SRD 580 miljoen per maand, dit is SRD 6960 miljoen per jaar. Hieronder ga ik aantonen dat Suriname 42630 teveel ambtenaren heeft en hoe de overheid per jaar SRD 7244 miljoen kan besparen c.q. verdienen mede via een nieuwe AI-industrie.
AI bij de overheid
We zijn nu in een tijdperk van dramatische innovatie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) die een aanzienlijke impact zal hebben op de toekomst van banen, efficiency en productiviteit. Kunstmatige intelligentie is een technologie waarbij computers op basis van data zelfstandig beslissingen nemen of taken uitvoeren zonder tussenkomst van mensen.
Uit onderzoek blijkt dat werknemers die momenteel AI gebruikten, met name ChatGPT, een opmerkelijke productiviteitsverbetering van 37% ervoeren. Ook wordt voorspeld dat de productiviteit van werknemers op basis van AI in 2030 met maar liefst een factor vier gaat toenemen. Het aantal ambtenaren kan drastisch worden verminderd met behulp van AI.
De Nederlandse overheid is inmiddels begonnen met de invoering van AI om het aantal ambtenaren te reduceren. Zo wordt bijvoorbeeld ChatGPT gebruikt als een vorm van generatieve AI voor teksten. Dit is een kans voor de ambtenaar die hierdoor slimmer, sneller, beter en dus efficiënter gaat werken.
ChatGPT kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij de administratie, vergaderingen notuleren, rapporten schrijven, juridische en financiële documenten opstellen en nog veel meer. Vooral HR, marketing, administratieve en juridische functies lopen het grootste risico om te worden vervangen door AI.
Berekening 42630 teveel ambtenaren
Uit de bovengenoemde 61630 ambtenaren die momenteel in 2023 in dienst zijn bij de Surinaamse overheid is er maar werk voor ca. 30000 ambtenaren (de rest doet niks).
Uit deze 30000 ambtenaren kan 37% worden afgevloeid naar het bedrijfsleven als de Surinaamse overheid besluit om efficienter en productiever te werken met kunstmatige intelligentie (AI).
Want uit het bovengenoemde genoemde onderzoek blijkt dat het gebruik van AI gepaard gaat met een productiviteitsverbetering van minimaal 37% (in 2030 wordt dit zelfs 400% want ChatGPT wordt steeds geavanceerder), lees mijn nieuw artikel “Cultivating Critical Thinking in the Age of AI”.
Dus het aantal ambtenaren dat nodig is om Suriname efficient te managen = 30000 ambtenaren – 37% = 18900 ambtenaren. Er komen nog 100 nieuwe banen bij die nodig zijn voor het efficient werken met AI. Deze nieuwe banen kunnen via omscholing en bijscholing van huidige ambtenaren worden ingevuld.
Dus kan de overheid per 1 januari 2024 volstaan met 18900 + 100 = maximaal 19000 ambtenaren. Suriname heeft dus op basis van deze berekening: 61630 – 19000 = 42630 te veel ambtenaren.
Als de overheid mijn advies opvolgt dan gaat de minimale jaarlijkse besparing zijn: SRD 6960 miljoen – 19000 x SRD 95000 (gemiddelde bruto salaris per ambtenaar per jaar) = SRD 5155 miljoen.
Wacht, er is meer besparing want die 42630 ambtenaren gebruiken airco, stroom, water, kantoorruimte, telefoon, etc. Dit is ongeveer 20% van hun salaris = 20% x SRD 95000 x 42630 = SRD 810 miljoen extra besparing hierdoor. Dus de minimale besparing is SRD 5155 miljoen + SRD 810 miljoen = SRD 5965 miljoen. Wacht er is veel meer, Suriname kan meer voordelen hiermee behalen, zie hieronder.
AI jobs voor de overvloedige 42630 ambtenaren
De overheid moet niet alleen focussen op de olie- en goudindustrie. Er moet snel een compleet nieuwe dienstverlenende AI-industrie in Suriname worden opgezet, waarin de overvloedige 42630 ambtenaren via herscholing en bijscholing kunnen worden ingezet.
Deze ambtenaren moeten AI-specialisten worden en via hun eigen eenmanszaak hun diensten nationaal (face to face), regionaal en internationaal (online) aanbieden. Ze gaan hierdoor minimaal 50 keer meer geld verdienen en de Surinaamse economie gaat hierdoor beter functioneren omdat ze belasting gaan betalen.
De jaarlijkse winst voor Suriname gaat zijn: SRD 5965 miljoen + betaling gemiddeld SRD 30000 belasting per jaar per AI-bedrijfje x 42630 nieuwe AI-ondernemers = SRD 7244 miljoen. BTW kan hierdoor onmiddelijk worden afgeschaft en geen verhoging brandstofprijzen, SWM en EBS meer.
Voor opzet van deze AI-industrie is er nauwelijks geld nodig want de infrastruktuur om die 42630 ambtenaren in AI te trainen is volop aanwezig in het Surinaams bedrijfsleven en in het middelbaar en hoger technisch onderwijs. Er is hiertoe alleen een holistische visie, moed, durf, daadkracht, kennis en integriteit nodig om dit te realiseren. Hiertoe is medewerking van alle relevante stakeholders in Suriname nodig.
Ik beveel de overheid aan om hiertoe volgende week een commissie te installeren bestaande uit ondermeer ADEK, PTC, NATIN, AMTO, Telesur, VSB, ASFA, Telesur, Ministerie BIZA, Ministerie van Onderwijs, Ministerie van EZ en Ministerie van Arbeid. Deze commissie moet binnen 1 maand met een advies komen en binnen 3 maanden moet met de voorgestelde herstructurering van het overheidsapparaat en de realisatie van de AI-industrie worden start.
Ik ben eventueel bereid onbezoldigd de leiding van deze belangrijke commissie op me te nemen, want geen enkele andere Surinamer is in staat dit project effectief te trekken (hiertoe zijn strategische visie, daadkracht, kennis, ervaring en juiste competenties nodig).
Als Chan het echt meent met Suriname en van het land houdt dan gaat hij deze kans met beide handen aangrijpen, in het belang van een duurzaam beter Suriname in het voordeel van alle Surinamers.
AI in het onderwijs
De opkomst van generatieve kunstmatige intelligentie tools zoals ChatGPT transformeert het totale onderwijs in de wereld en Suriname mag niet achterblijven. Het brengt een revolutie teweeg in de manier waarop studenten leren, docenten lesgeven en instellingen functioneren. Alle scholen en universiteiten in Suriname moeten wakker worden en hun curriculum en wijze van lesgeven drastisch aanpassen, lees mijn artikel “American Higher Education in Crisis”.
Vooral ADEK, PTC, FHR, Unasat, IMIT, Natin, AMTO en LTS moeten hun curriculum snel aanpassen en op deze nieuwe ontwikkelingen inspelen. Hierdoor gaan ze makkelijker een baan in de nieuwe Surinaamse AI-industrie vinden. Surinaamse studenten moeten focussen op de nieuwe jobs die door AI zullen ontstaan. De meeste andere vooral administratieve, financiele, juridische en security jobs worden volgens Elon Musk overbodig.
AI in het bedrijfsleven
Surinamers kunnen hun kansen op een betere toekomst vergroten door te focussen op de nieuwe hoogbetaalde AI-banen. Er is wereldwijd een grote behoefte aan AI-ingenieurs, machine learning-ingenieurs, data-ingenieurs, robotica-ingenieurs (waarin ik ben afgestudeerd in Delft), software-ingenieurs en datawetenschappers.
Het gemiddelde jaarsalaris in Amerika voor deze nieuwe jobs bedraagt $150.000 USD. Voor slimme online AI-ondernemers uit Suriname gaat dit gemiddeld $80.000 USD per jaar zijn. Lees mijn artikel “Personal Disruptive Innovation: The Human Skill Set AI Can’t Replace”.
Visie, integriteit, daadkracht, moed en durf nodig
Uit bovenstaande berekeningen blijkt dat de Surinaamse overheid veel geld gaat besparen c.q. verdienen indien ze visie, integriteit, daadkracht, moed en durf toont om het overheidsapparaat duurzaam middels AI te saneren en de voorgestelde nieuwe AI-industrie op te zetten. Dit in plaats van alleen maar te focussen op geld bij het arme volk halen middels onder meer invoering BTW, verhoging brandstofprijzen, verhoging stroom/water prijzen, etc.
Die SRD 7244 miljoen kan worden gestopt in bijvoorbeeld betere gezondheidszorg, innovatiever onderwijs, criminaliteitsbestrijding, ouderenzorg en afschaffing BTW. Uiteraard gaat Santokhi, met het oog op de komende verkiezingen van 2025, mijn advies niet opvolgen want het gaat hem stemmen kosten.
Na 2025 gaat er ook niks veranderen en komen juist meer ambtenaren bij om het stemvee te accommoderen. En zo zal Suriname ook na 2025 blijven aanmodderen en gaat het land elk jaar achteruit in plaats van vooruit. Als er op deze wijze geld wordt verspild aan ambtenaren en het winnen van stemmen, wat zal er dan met de olie-inkomsten gebeuren?
Prof.dr.ir. Hubert Rampersad
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com