Vakbondsleider Atompai doorprikt regeringsargumenten tijdens algemene vergadering

Mielando-Atompai

Mielando Atompai, voorzitter van de Surinaamse Politiebond, heeft tijdens de algemene vergadering van de collectieve vakbeweging een scherp tegengeluid laten horen tegen de argumenten van president Santokhi en minister Raghoebarsing.

Zij betogen dat de btw-verhoging op brandstof noodzakelijk is om ambtenaren te kunnen betalen en andere verplichtingen na te komen. Atompai veegt dit argument resoluut van tafel en noemt het simpelweg “kolder” en “rommel”.

De vakbondsleider weerlegt het standpunt van de regering door te wijzen op het feit dat er meer geld is geleend zonder bestaande schulden af te lossen.

Hij legt de vinger op de zere plek door te benadrukken dat het overgrote deel van de uitgaven naar grootschalige projecten gaat, zoals de bouw van een parlementsvergaderzaal voor maar liefst USD 6 miljoen. Dit terwijl de bevolking steeds dieper in armoede wegzakt. Atompai uit zijn verbazing over het feit dat vrienden en familieleden van de regering schijnbaar welvarend zijn, terwijl de rest van het volk lijdt.

Met een vleugje sarcasme wijst Atompai op het contrast tussen de groeiende rijkdom van de vrienden en familieleden van de regering en de toenemende armoede onder de bevolking. Hij concludeert dat de regering vooral uitblinkt in het niet nakomen van afspraken en het nemen van rancuneuze maatregelen.

Atompai geeft aan niet principieel tegen btw te zijn, maar bekritiseert het feit dat het volk gelijktijdig wordt belast met btw, loon- en omzetbelasting, en government-take. Hij pleit voor een minimale loonbelasting, vooral gezien de huidige economische uitdagingen waarmee de bevolking kampt.

De vakbondsleider betreurt het gebrek aan empathie van de regering voor de bevolking en hekelt parlementariërs zoals Asis Gajadien en Cedric van Samson, die hij als hypocriet bestempelt. Hij wijst op het dubbelzinnige gedrag van Gajadien, die eerder fervent protesteerde maar nu oproept tot terughoudendheid.

Atompai voorspelt een kortere zittingsperiode voor de regering, met slechts 18 maanden te gaan, en uit zijn overtuiging dat Santokhi niet herkozen zal worden als president.

De kritische woorden van Atompai leggen de vinger op de zere plek en werpen serieuze vragen op over de beleidskeuzes van de regering en de toekomst van het land.