OPINIE – De recente gebeurtenissen in Venezuela hebben de spanningen in de regio doen toenemen, met het geplande referendum op 3 december waarin Venezuela aanspraak maakt op het Essequibogebied.
Deze ontwikkelingen hebben niet alleen lokale bezorgdheid veroorzaakt, maar hebben ook geleid tot opvallende militaire activiteiten langs de grens tussen Venezuela en Guyana. Tegelijkertijd lijkt Guyana zich voor te bereiden op een potentieel gewapend conflict.
In dit klimaat van onzekerheid en dreiging rijst de kwestie van het grensconflict tussen Guyana en Suriname, met name met betrekking tot het Tigrigebied dat door Guyana wordt bezet.
Achtergrond
De geschiedenis van het gebied, voorheen bekend als Guiana, is gekenmerkt door verschuivingen in heerschappij tussen Spanjaarden, Nederlanders, Engelsen, Fransen en Portugezen gedurende de 16e en 17e eeuw. Suriname werd uiteindelijk in 1667 aan Nederland toegewezen. In 1967 werd het omstreden Tigrigebied door de Guyanese politie ingenomen.
Historisch perspectief
Het cruciale historische feit van het “grenscompromis van 1799” is van groot belang bij het begrijpen van de grensregeling. Deze overeenkomst, gesloten tussen de gouverneurs van Essequibo, Berbice, en Demerara, markeerde de grensscheiding tussen de Corantijn- en Berbicerivier.
Diverse expedities en ontdekkingen in de 19e en 20e eeuw, waaronder die van Robert Schomburgk en Charles Barrington Brown, wijzen op de Coeroeni als de voortzetting van de Corantijn, in tegenstelling tot de vaststelling van de Nieuwe Rivier door Schomburgk.
Conclusies en aanbevelingen
– Historisch staat vast de grensregeling van 1799.
– Juridisch is deze regeling onaantastbaar volgens toenmalig staats- of volkenrecht.
– De identificatie van de Coeroeni als hoofdbronrivier was een geografische dwaling van Schomburgk.
– Het Drielandenpunt is irrelevant en niet bekrachtigd door een arbitrale uitspraak of verdrag.
– Guyanese bezetting getuigt van “onrechtmatigheid, onbetamelijkheid en agressiviteit”.
– Het betwiste gebied behoort tot Surinaams territoir volgens diverse deskundigen.
Oproep tot actie
Gezien de recente ontwikkelingen aan de Venezuelaanse grens en de groeiende agressie van Guyana, is het essentieel dat de Surinaamse regering onmiddellijk stappen onderneemt richting het Internationaal Gerechtshof. Een nonchalante aanpak is niet langer acceptabel, en het afdwingen van een oplossing is urgenter dan ooit tevoren.
De bouw van een brug over de Corantijnrivier en de toenemende dreiging vanuit Guyana maken dit het ideale moment om actie te ondernemen en de belangen van Suriname te beschermen.
Ir. Dharmvir K. Mungra
Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com