In een interview met GFC Nieuws heeft Suriname – analist Pinas een opmerkelijk standpunt ingenomen over de staat van armoede in Suriname.
De waarnemer beweert dat het beeld van hongerlijdende Surinamers een verkeerd beeld is dat onterecht in stand wordt gehouden. Hij baseert zijn mening onder anderen op het bloeiende aantal restaurants en de zichtbare consumptiepatronen in het land.
“Kijk naar de hoeveelheid restaurants die we hier hebben. Haast op elke hoek van de straat. Neem als voorbeeld de Latourweg en Kwattaweg in Paramaribo. Niet alleen overleven ze, ze floreren,” betoogt hij.
Hij wijst specifiek op het grote aantal luxe eetgelegenheden dat regelmatig bezocht wordt door lokale bewoners, die desondanks klagen over ernstige armoede.
“Ze beweren dat ze arm zijn, maar hun dagelijkse gedrag in deze restaurants vertelt een ander verhaal,” voegt de analyticus toe.
Deze stelling wordt verder versterkt door de vele dure SUV’s die het straatbeeld van Paramaribo en omliggende gebieden domineren.
Pinas merkt op dat de eigenaars van deze voertuigen vaak ‘de gewone man en vrouw’ zijn en niet noodzakelijkerwijs de rijken. Deze waarneming lijkt in tegenspraak met de vermeende wijdverbreide armoede.
De Suriname- kenner durft zelfs te stellen dat een groter percentage van de Surinamers een luxere levensstijl erop nahoudt dan veel van hun landgenoten in de diaspora in Nederland.
“Het dagelijks leven in Suriname bestaat uit veel en vaak eten in dure restaurants, alcohol en gesuikerde dranken, grote feesten, gokken in het casino en andere gelegenheden en het dragen van modieuze kleding en schoeisel,” legt hij uit.
Hij ziet dit als een teken dat veel Surinamers leven boven hun middelen en vervolgens klagen over financiële druk.
Deze observaties worden volgens de analist ook ondersteund door uitspraken van Robby Roeplal, een in Nederland gevestigde Surinamer die bekend staat om zijn objectieve standpunten.
Na een verblijf van een maand in Suriname heeft Roeplal, in gesprek met radio Stanvaste, verklaard dat hij geen hongerarmoede heeft waargenomen, maar juist het tegendeel.
Pinas heeft jarenlang gewezen op wat hij ziet als een structureel probleem in Suriname: een gebrek aan financiële discipline.
“Als men kiest om geld uit te geven aan luxegoederen zoals SUV’s, duur eten buitenshuis en vermaak, in plaats van te sparen of te investeren, dan blijft er uiteraard niet veel over,” stelt hij. Hij roept zijn landgenoten op tot beter budgetbeheer, harder werken en minder klagen over financiële moeilijkheden.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com