De financiële ‘struggles’ van een anonieme docent in Suriname

school klas lokaal

OPINIE – Ik wil mijn verhaal als docent graag met jullie delen. Hopelijk kunnen jullie het voor mij posten of er een artikel van maken.

Ik ben docent aan een middelbare school en ik wens graag anoniem te blijven. Mijn salaris bedraagt SRD 12.500, maar dat is niet genoeg om rond te komen.

Ik ben 34 jaar oud, woon nog bij mijn ouders en betaal geen huur. Desondanks kom ik nog steeds moeilijk rond.

Ik ben niet iemand die graag anderen om geld vraagt, maar soms moet ik geld van mijn ouders lenen, wat ik erg vervelend vind.

Ik ben gedemotiveerd door mijn salaris, terwijl het ministerie van Onderwijs van ons verlangt dat we goede resultaten behalen voor onze studenten.

Steeds meer afgestudeerde studenten vertellen me dat ze weinig hoop hebben voor de toekomst van Suriname, omdat een middelbareschooldiploma hier niet veel kansen biedt.

Diegenen die de mogelijkheid hebben om in het buitenland te studeren, plannen na hun afstuderen definitief te vertrekken, en ik begrijp hun keuze. Wat kun je hier in Suriname met zo’n diploma bereiken?

Als ik een baan in het buitenland aangeboden krijg, zal ik die zeker aannemen. Momenteel ben ik bezig met sollicitaties en het in orde maken van mijn documenten. De financiële worsteling elke maand begint me te overweldigen.

Ik zie steeds meer voormalige collega’s vertrekken naar het buitenland. Op dit moment hebben we nog geen tekort aan leraren, maar dat kan snel veranderen, vooral gezien de minimale waardering en het lage salaris dat we ontvangen. Ik begrijp dat een salarisverhoging moeilijk te verkrijgen is, omdat dit de prijzen van producten zal verhogen.

Daarom roep ik de regering op om basisgoederen, met name groenten en fruit, goedkoper te maken. Ik verzoek de regering ook te investeren in de landbouwsector van Suriname, zodat we lokale producten betaalbaar kunnen aanschaffen, zoals bananen, granen, bladgroenten, peper, tomaten, prei en sinaasappelen. Dit zou de komst van meer lokale bedrijven kunnen aanmoedigen.

Daarnaast pleit ik voor een einde aan destructieve praktijken zoals goudwinning en houtkap in het binnenland. Deze activiteiten hebben schadelijke milieueffecten en dragen bij aan de hitte waar we nu mee te maken hebben. Geld kan ons niet helpen als de zon alles verbrandt, maar bomen en onze bossen wel.

Ik verzoek de regering om verstandig om te gaan met financiële middelen en onnodige uitgaven, zoals buitenlandse reizen, te vermijden, aangezien deze enkel de lasten voor de bevolking en toekomstige generaties verzwaren.

Tevens vraag ik om verlaging van de benzineprijzen en afschaffing van de btw, aangezien het niet altijd duidelijk is waar dit geld daadwerkelijk naartoe gaat.

Ik feliciteer de regering wel met de wijziging van het kiesstelsel naar one man one vote, wat de stem van elke burger meer gewicht geeft.

Er is ruimte voor verbetering, Suriname!

Foto ter illustratie.

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud