OPINIE – Op 29 september sprak de Surinaamse president, Chandrikapersad Santokhi, vol overtuiging de woorden: “We laten niemand achter.”
Deze uitspraak ging vergezeld van de belofte om te zorgen voor diegenen die zonder de hulp van de overheid geen verandering in hun woonsituatie kunnen brengen.
Het is lovenswaardig dat de regering streeft naar verbetering van de huisvestingssituatie van haar burgers, maar laten we eens kritisch kijken naar de genomen stappen en beloftes om te beoordelen of deze inderdaad de gewenste resultaten opleveren.
Een van de meest opvallende aankondigingen was de verhoging van de steun voor Sociale Woningbouw, renovatie, herstel en reparatie voor het jaar 2023 van SRD 30.000 naar SRD 54.000.
President Santokhi beweert dat hiermee meer dan 150 gezinnen geholpen zijn. Dit klinkt misschien als een aanzienlijke stap voorwaarts, maar laten we de cijfers eens onder de loep nemen.
In een land waar de kost van levensonderhoud voortdurend stijgt, is SRD 54.000 mogelijk niet voldoende om daadwerkelijke verbeteringen aan te brengen in de woonsituatie van degenen die het het hardst nodig hebben.
Het is belangrijk dat de regering ervoor zorgt dat deze financiële steun daadwerkelijk toereikend is om gezinnen uit armoede en slechte huisvestingssituaties te helpen.
Het Woningbouwproject Koela 2.0, dat de bouw van 93 wooneenheden omvat, lijkt een veelbelovend initiatief.
Maar de belofte van de eerste sleutels die later dit jaar worden overhandigd, doet vragen rijzen over de tijdlijn van dit project.
Is er voldoende voortgang om ervoor te zorgen dat deze huizen daadwerkelijk beschikbaar komen voor degenen die erop wachten?
Het Landelijk Woningbouwprogramma van de overheid klinkt als een positieve stap om burgers toegang te geven tot betaalbare financieringsopties voor huisvesting.
Echter, een rente van 7% kan voor veel mensen nog steeds een zware last zijn. Het is belangrijk dat de regering ervoor zorgt dat deze leningen echt betaalbaar zijn voor degenen met lagere inkomens.
Het beloofde model voor de sociale klasse binnen het woningbouwprogramma is nog niet geoperationaliseerd.
Het is van cruciaal belang dat dit snel wordt gerealiseerd om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare burgers de hulp krijgen die ze nodig hebben.
Het aanpakken van grondspeculatie is een positieve stap, maar het is van cruciaal belang dat de urgente maatregelen voor 2024 daadwerkelijk effectief zijn en dat er toezicht is op de naleving ervan.
Voorlichtingscampagnes zijn belangrijk, maar deze moeten ook gepaard gaan met handhaving om ervoor te zorgen dat het recht op een stuk grond voor alle Surinamers wordt beschermd.
Terwijl de uitspraak “We laten niemand achter” veelbelovend klinkt, moeten we kritisch blijven kijken naar de daadwerkelijke resultaten van de genomen maatregelen.
Het is van vitaal belang dat de regering ervoor zorgt dat haar initiatieven daadwerkelijk de meest kwetsbare burgers ten goede komen en dat er effectieve controle en handhaving is om ervoor te zorgen dat beloftes worden nagekomen.
Alleen op die manier kan Suriname echt vooruitgang boeken op het gebied van huisvesting en grondrechten voor al haar burgers.
F. van Samson
DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com