Nieuw schooljaar start Op 2 oktober ondanks ongoing gesprekken over koopkrachtversterking en belastinghervormingen

bvl resha mangre als 2

GFC NIEUWSREDACTIE – Reshma Mangre, de voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), benadrukt dat het nieuwe schooljaar in Suriname zoals gepland op 2 oktober zal beginnen.

Ze wijst erop dat de regering momenteel in gesprek is met de erkende vakbeweging, waaronder de BvL en ALS, en dat er aanstaande donderdag een vervolggesprek gepland staat. Ze is niet op de hoogte van enige vertraging in de start van scholen.

De lopende onderhandelingen richten zich op de SRD 2.500 koopkrachtversterking, die eindigt in november, en op het herzien van belastingschijven. Mangre benadrukt dat haar leden niet zijn opgeroepen voor actie, en daarom verwacht ze dat de scholen op de geplande datum open zullen gaan.

Ze deelt mee dat de gesprekken met de overheid nog steeds gaande zijn, met name met betrekking tot de koopkrachtversterking van SRD 2.500. Ze merkt op dat de kosten van levensonderhoud blijven stijgen en dat ze samen met de vakbeweging nagaat hoe de koopkracht voor mensen kan worden vergroot.

Een belangrijk discussiepunt is de koopkrachtversterking, en Mangre geeft aan dat ze een voorstel heeft dat binnenkort met de regering zal worden besproken. Ze wijst erop dat de uitkomst afhangt van de financiële ruimte van de regering en wat er zal gebeuren in december en volgend jaar.

Belangrijk is ook de noodzaak van hervormingen in het belastingsysteem en de belastingschijven, omdat de opname van SRD 2.500 in de bezoldiging kan leiden tot hogere bijdragen aan bijvoorbeeld SZF, pensioen en AOV, wat het besteedbaar inkomen kan verminderen.

Mangre benadrukt de wens om het besteedbaar inkomen te verhogen, en dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld de belastingvrije grens te verhogen. Ze wijst erop dat verbeteringen in de bezoldiging ook voordelen hebben, zoals een positieve invloed op pensioenen en de mogelijkheid om leningen af te sluiten bij banken.

Er zijn verschillende voorstellen op tafel gelegd, en de definitieve beslissing wordt op een later tijdstip genomen.