Twee mannen hebben de toekomst van Suriname geruïneerd: Arron en Bouterse

armoede geld

GFC NIEUWSREDACTIE- Suriname zou nu zeker meer dan een miljoen inwoners hebben als het niet voor de politieke invloeden van twee specifieke individuen was geweest: de politicus Henck Arron en legerleider Desi Bouterse.

Dat zegt Suriname- analist Soeroechomento aan GFC Nieuws.

“Wanneer we terugkijken naar de geschiedenis, is het duidelijk dat Arron in de jaren ’70 koste wat het kost de onafhankelijkheid van Suriname wilde.”

“Dit heeft geleid tot een ongekende emigratiegolf. Veel Surinamers voelden de onzekerheid van deze beslissing en kozen ervoor om naar Nederland te verhuizen.”

“Belangrijker nog, een aanzienlijk deel van deze emigranten was hoogopgeleid. Ze zagen geen toekomst in een onafhankelijk Suriname en zochten een beter leven in Nederland”, stelt de analist.

Hij vervolgt: “De situatie werd verder verergerd in 1980 na de staatsgreep onder leiding van Desi Bouterse. Opnieuw voelden veel Surinamers zich onveilig en kozen ze ervoor om het land te verlaten, waaronder wederom een groot aantal hoogopgeleiden.”

De waarnemer benadrukt dat deze twee gebeurtenissen niet alleen het demografische landschap van Suriname hebben veranderd, maar ook diepgaande gevolgen hebben gehad voor het onderwijsniveau en de economische ontwikkeling van het land.

“Deze twee mannen zijn in grote mate verantwoordelijk voor het huidige beeld van Suriname: een land dat nog steeds worstelt met een gebrek aan hoger opgeleiden en een bevolking die minder dan de helft is van wat het had kunnen zijn.”

“Zonder de invloed van Arron en Bouterse,” stelt hij, “zou Suriname vandaag de dag welvarender zijn, met meer middelen, een betere economie en een rijkere pool van hoogopgeleide professionals. Het potentieel van het land is ingeperkt door hun acties en beslissingen”, aldus de evaluator.