Artikel 140 van de Surinaamse Grondwet biedt geen bescherming voor assembleeleden bij privémisstappen

Eugene van der San 2017

GFC NIEUWSREDACTIE – In de recente kwestie van vermeende grondcorruptiezaak, waarbij de naam van VHP-parlementariër Mahindre Jogi wordt genoemd, is er discussie over de toepassing van Artikel 140 van de Surinaamse Grondwet.

Dit artikel bepaalt dat politieke ambtsdragers, ook na hun aftreden, terechtstaan voor misdrijven die ze tijdens hun ambtsperiode hebben gepleegd, zonder dat de Nationale Assemblee (DNA) hen eerst in staat van beschuldiging hoeft te stellen.

Bestuurskundige Eugene van der San is van mening dat deze bepaling niet van toepassing is in deze zaak, aangezien de vermeende misdaden niet zijn begaan in de hoedanigheid van politieke ambtsdrager.

De Grondwet geeft geen aanwijzingen dat een assembleelid mensen moet assisteren bij het verkrijgen van grond, aangezien hun voornaamste taak het controleren van de regering is. Het helpen van een burger valt onder de privésfeer.

Volgens Van der San kan het normale strafvorderingsartikel 19 van het Wetboek van Strafvordering worden toegepast, waarin staat dat iemand als verdachte wordt beschouwd als er een redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit bestaat.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar onrechtmatige toewijzing van domeingronden door de Corruptie Onderzoek Team van het Korps Politie Suriname (KPS).

Dit onderzoek leidde tot de aanhouding van een grondinspecteur wegens valsheid in geschrifte en overtreding van de anticorruptiewet. Het vermoeden bestaat dat hij onjuiste informatie heeft verstrekt in een adviesrapport, wat heeft geleid tot de toewijzing van grond aan iemand anders dan degenen die het land generaties lang hadden bewerkt.

Tijdens het onderzoek werden ook twee leden van de resortsraad en een DNA-lid ondervraagd, hoewel zij ontkennen betrokken te zijn bij strafbare feiten.

Het onderzoek loopt nog steeds, maar het verbod op contact tussen de verdachte en zijn raadsman is inmiddels opgeheven.