Suriname’s miljarden- optimisme moet getemperd worden, wereldwijde afzetmarkt olie zal krimpen

Windenergie

GFC NIEUWSREDACTIE- Suriname moet niet te vroeg juichen en ervan uit gaan dat het land welvarend zal worden door inkomsten uit de olie- industrie.

Dat zegt een analist uit Amsterdam aan GFC Nieuws.

De wereldwijde energiemarkt ondergaat volgens hem een snelle en aanzienlijke transformatie. Met het toenemende belang van duurzame energiebronnen is het aannemelijk dat de vraag naar fossiele brandstoffen in 2028 sterk is verminderd.

Hierdoor zou de concurrentie tussen olieproducerende landen kunnen toenemen, aangezien de wereldwijde afzetmarkt voor olie krimpt.

Deze verschuiving heeft belangrijke implicaties voor landen die hun economische groei baseren op toekomstige olie-inkomsten.

Voor landen zoals Suriname, dat plannen heeft om na 2028 olie te boren met de verwachting van miljardenopbrengsten, is het noodzakelijk om rekening te houden met deze veranderende situatie.

De energietransitie wordt gedreven door de noodzaak om de opwarming van de aarde tegen te gaan, en het streven naar een koolstofarme economie krijgt steeds meer momentum.

Veel landen investeren fors in technologieën zoals zonne- en windenergie en elektrisch vervoer. Hierdoor kan de afhankelijkheid van olie aanzienlijk afnemen.

Terwijl sommige analisten van mening zijn dat olie nog enige tijd een belangrijke rol zal spelen, vooral in sectoren die moeilijker te veranderen zijn, is het onmiskenbaar dat de piekvraag naar olie dichterbij komt.

Daarom is het voor Suriname van groot belang om te diversifiëren en niet enkel te vertrouwen op olie-inkomsten voor toekomstige economische stabiliteit.

Terwijl de ontdekking van olie ongetwijfeld economische voordelen kan bieden, is het volgens de deskundige nodig dat landen zoals Suriname voorzichtig blijven.

De energietransitie zou kunnen betekenen dat de vraag naar olie sneller afneemt dan sommigen anticiperen.