Santokhi naar G77+China Top en VN Algemene Vergadering

President Chandrikapersad Santokhi naar PBD Convention in India

GFC NIEUWSREDACTIE – President Chandrikapersad Santokhi van Suriname zal deelnemen aan de G77+China top in Cuba, gevolgd door de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN).

De G77+China top, met 134 ontwikkelingslanden en China, heeft tot doel gezamenlijke economische belangen binnen de VN te benadrukken.

De VN Algemene Vergadering in New York zal zich vooral richten op Agenda 2030 en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken van Suriname benadrukte het politieke belang van Santokhi’s aanwezigheid in beide topontmoetingen. Hij wil Suriname profileren als een carbon-negatief land met een sterke focus op koolstofkredieten en milieubescherming.

De G77+China top zal discussiëren over duurzame ontwikkeling, wetenschap, technologie en innovatie, en financiële toegang voor ontwikkelingslanden.

Santokhi zal in zijn VN-speech de nadruk leggen op klimaatverandering, met name op financieringsmechanismen en Loss & Damage-fondsen.

Daarnaast zal hij investeringen in Suriname presenteren aan Surinaamse zakenlieden in New York en besprekingen voeren over Haïti’s veiligheidssituatie, ontmoetingen met Caricom-staatshoofden en bilaterale gesprekken met leiders van Servië, Zuid-Korea en Angola, die tevens voorzitter is van de OACPS.

De besproken onderwerpen zullen worden gepresenteerd op de Klimaattop in Dubai (COP28).