Veel Surinaamse-Nederlanders gaan de komende winter naar Spanje om te overwinteren

spanje sevilla

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Veel Surinaamse-Nederlanders kiezen ervoor om de grauwe, koudere maanden van het jaar door te brengen in het vaak zonnige Spanje.

Jennifer Atmo, redacteur bij GFC, heeft dit fenomeen in kaart gebracht door voornamelijk onderzoek te doen binnen diverse Facebook-groepen. Haar bevindingen tonen aan dat met name de regio’s rond Alicante en Malaga, bekend om hun gematigde wintertemperaturen, populair zijn onder Nederlanders.

Betaalbare reis en verblijf

“De keuze voor Spanje is om verschillende redenen interessant. Ten eerste ligt het op een relatief korte afstand van Nederland, wat de reistijd en -kosten reduceert in vergelijking met bijvoorbeeld een terugkeer naar Suriname,” vertelt Atmo.

Uit eerder onderzoek van GFC bleek dat een Nederlands gezin dat naar Suriname reist, grofweg €6000 kwijt is.

Daarnaast blijken de verblijfskosten in de wintermaanden in Spanje vaak gunstiger dan in de zomer, waardoor het Zuid-Europese land nog aantrekkelijker wordt.

Met temperaturen die gemiddeld rond de 20 graden liggen in de winter, biedt Zuid-Spanje een comfortabel alternatief voor de Nederlandse kou.

Kwaaltjes en veiligheid

Atmo’s onderzoek wijst ook op gezondheidsredenen: “Veel respondenten geven aan dat het warmere klimaat bijdraagt aan minder lichaamspijn, iets wat vooral onder de oudere generatie een grote rol speelt,” aldus Atmo.

De oudere generatie lijkt ook moeite te hebben met de perceptie van toenemende misdaad in Suriname, ondanks hun warme jeugdherinneringen.

Volgens de Global Peace Index staat Spanje op nummer 32 als het gaat om veiligheid. Het land heeft onder geëmigreerde gepensioneerden een reputatie van geborgenheid.