President Santokhi’s plotselinge stilzwijgen over ‘grondroof’ in Suriname wekt vragen op

Santokhi en brunswij ronnie

OPINIE – President Chan Santokhi van Suriname staat deze week onder toenemende kritiek vanwege zijn opvallende stilte met betrekking tot de vermeende grondroof op het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB).

Ondanks zijn eerdere verklaringen dat er sprake was van grondroof, lijkt de president nu terug te deinzen van verdere actie. Dit roept serieuze vragen op over zijn standpunt en zijn politieke motieven.

Een mogelijke reden voor zijn terughoudendheid zou kunnen zijn dat een van zijn partijgenoten, ene M.J., betrokken zou kunnen zijn bij de vermeende schandalen op het ministerie. J. wordt beschuldigd van samenspannen met grondinspecteurs en wordt genoemd als een van de betrokkenen bij de grondroof. Hij bezit aanzienlijke stukken domeingrond in Saramacca, wat de ernst van de beschuldigingen alleen maar vergroot.

Het gebrek aan actie van Santokhi en het feit dat de minister van Grondbeleid en Bosbeheer nog steeds in functie is, werpen vragen op over de integriteit van de regering. Als er inderdaad sprake is van grondroof op een ministerie, zou men verwachten dat er snel en krachtig wordt opgetreden om de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen.

Deze stilte van Santokhi brengt niet alleen zijn geloofwaardigheid in gevaar, maar roept ook twijfels op over de mate van politieke invloed binnen zijn regering. Het is van cruciaal belang dat er snel duidelijkheid komt over deze kwestie om het vertrouwen van het Surinaamse volk in hun leiderschap te herstellen.

Foto: President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk.

D. Karamat-Ali

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud