FOLS bereikt akkoord over toelagen en kledingvergoeding voor Surinaamse leerkrachten

FOLS logo

GFC NIEUWSREDACTIE – De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) heeft recentelijk belangrijke overeenkomsten weten te bereiken die van invloed zijn op de secundaire arbeidsvoorwaarden van leerkrachten in het land.

Het FOLS-presidium, onder leiding van president Marcellino Nerkust, heeft met succes onderhandeld voor permanente educatie en een toelage voor ondersteuning van afstandsonderwijs voor parttimers op VOS-niveau.

Een opvallende ontwikkeling is ook de invoering van een ‘Kledingvoorschriftenbeleid’ voor leerkrachten op basis- en VOJ-niveau, gevolgd door een kledingtoelage.

Voor de toelage voor afstandsonderwijs is afgesproken dat parttimers een bedrag ontvangen dat wordt berekend op basis van het aantal parttime uren dat de betrokken leerkracht/docent heeft gewerkt.

Deze toelage wordt in twee tranches uitbetaald: de eerste tranche in oktober 2023 voor de periode januari ’22 – december ’22 en de tweede tranche in november 2023 voor de periode januari ’23 – september ’23.

Het verkrijgen van deze secundaire arbeidsvoorwaarden heeft meer dan een jaar onderhandelingen gevergd. Tijdens een kennismakingsbezoek met minister Henry Ori in juli werd het initiatief van FOLS als zeer positief beoordeeld.

De FOLS benadrukte tijdens de onderhandelingen het belang van de kledingtoelage, omdat leerkrachten vaak uniformen uit eigen middelen betalen.

Hoewel de hoogte van de voorgestelde toelage nog niet is vastgesteld, is het plan om vanaf augustus 2024 jaarlijks een eenmalige uitkering te doen aan alle leerkrachten op basis- en VOJ-niveau als tegemoetkoming voor hun representativiteit in de schoolomgeving.