Vele Surinaamse banken nemen geen risico’s meer met autofinanciering

autosleutels

GFC NIEUWSREDACTIE – In Suriname lijden velen onder de schrijnende gevolgen van de stijgende valutakoersen en de verslechterende economische situatie.

Een van de meest zichtbare gevolgen is de onmogelijkheid voor veel mensen om een auto te financieren via banken. De redactie van GFC heeft diverse personen gesproken die met dit probleem kampen.

Deze situatie heeft een domino-effect op de mobiliteit en hun levenskwaliteit, aangezien het openbaar vervoer onbetrouwbaar is en zij afhankelijk zijn van een eigen voertuig.

In een tijd waarin mobiliteit een cruciaal aspect van het dagelijks leven is, wordt het bezitten van een auto steeds meer een luxe die voor velen onbereikbaar is.

Het gebrek aan beschikbare financieringsopties betekent dat mensen die dringend een voertuig nodig hebben, zich geconfronteerd zien met talloze obstakels. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling voor een land waarin mobiliteit vaak van vitaal belang is voor werk, onderwijs en dagelijkse boodschappen.

De situatie wordt verergerd door het feit dat het openbaar vervoer in Suriname verre van optimaal is geregeld. Dit betekent dat degenen zonder toegang tot een eigen voertuig in sommige gevallen zelfs geïsoleerd kunnen raken.

De banken, die normaal gesproken een belangrijke rol spelen bij het faciliteren van leningen voor auto’s, lijken nu niet bereid te zijn om risico’s te nemen in deze economisch onstabiele tijden. Dit heeft geleid tot frustratie en onbegrip bij burgers die de financiële middelen niet hebben om een auto zonder hulp te kopen. “Aan mij is doodleuk gezegd dat de bank voorlopig geen autofinanciering zal aanbieden, omdat de situatie in het land zeer slecht is,” zegt een verontrustende burger die dringend een nieuwe auto nodig heeft.

Het is volgens haar begrijpelijk dat banken voorzichtig zijn bij het verstrekken van leningen, vooral in tijden van economische onzekerheid.

Echter, het lijkt erop dat er een gebrek is aan proactieve oplossingen om de mobiliteit van de bevolking te waarborgen. “Dit is niet alleen een kwestie van gemak; het heeft ook invloed op de economische activiteit, omdat veel mensen zonder vervoer beperkt zijn in hun mogelijkheden om werk te zoeken of hun bedrijf te runnen,” wordt aangevoerd.

Er is een dringende behoefte aan samenwerking tussen de financiële sector, de overheid en andere belanghebbenden om creatieve oplossingen te vinden voor dit probleem. Dit kan onder meer het herzien van leningsvoorwaarden, het aanmoedigen van alternatieve financieringsmodellen en het verbeteren van de regelgeving om de stabiliteit van de financiële sector te waarborgen.

Het is van cruciaal belang dat de focus niet alleen ligt op het beschermen van de belangen van banken, maar ook op het verbeteren van de kwaliteit van leven van de burgers van Suriname. Mobiliteit is een basisbehoefte, en het is tijd om innovatieve manieren te vinden om toegang tot voertuigen mogelijk te maken, zelfs in uitdagende economische tijden.

De huidige situatie, waarin autofinanciering een zeldzame luxe is geworden, is simpelweg onhoudbaar voor een land dat zich wil ontwikkelen en groeien.