Politiebond weerspreekt president’s uitspraken over veiligheidsplan in Suriname

kps politie revilinio eijk

GFC NIEUWSREDACTIE- In een opmerkelijke tegenspraak met president Chandrikapersad Santokhi, benadrukt politiewoordvoerder en tevens secretaris van de Surinaamse Politiebond, Revelino Eijk, dat er wel degelijk een veiligheidsplan bestaat voor de politie in Suriname.

Eijk onthulde in gesprek met LIM FM dat de politie jaarlijks aan plannen werkt, maar dat de uitvoering ervan wordt belemmerd door een ernstig gebrek aan financiële middelen.

Volgens Eijk hebben de verschillende ressortcommandanten consistent inspanningen geleverd om operationele plannen te creëren die de criminaliteit moeten bestrijden. Echter, het gebrek aan voldoende financiële steun weerhoudt de politie ervan om deze plannen effectief uit te voeren.

Hij benadrukt dat er dringend onderzoek moet worden gedaan naar de jaarlijkse toewijzing van middelen aan de politie, evenals naar de investeringen die specifiek gericht zijn op het aanpakken van criminaliteit.

Eijk beschuldigt de minister van Justitie en Politie ervan de president verkeerd te informeren over de situatie bij de politie. Hij wijst erop dat verschillende politiebureaus amper politievoertuigen hebben om snel te kunnen reageren op noodgevallen.

Bovendien ontbreekt het de agenten aan elementaire uitrusting en beschermingsmiddelen. Deze problemen zijn herhaaldelijk onder de aandacht gebracht van zowel de minister als de korpsleiding, maar er lijkt weinig vooruitgang te zijn geboekt.

De Surinaamse Politiebond heeft voorgesteld om in plaats van gloednieuwe politievoertuigen te investeren in A1-voertuigen, waardoor een groter aantal auto’s kan worden aangeschaft met hetzelfde budget. Dit zou de mobiliteit van de politie aanzienlijk vergroten en hun vermogen om criminaliteit effectief aan te pakken verbeteren. Het huidige tekort aan middelen en personeel beperkt echter de mogelijkheid van de politie om de criminaliteit adequaat te bestrijden.

Naast de financiële uitdagingen wordt de politie ook geconfronteerd met onderbezetting. Het voornemen om het aantal overuren dat per maand kan worden gemaakt te beperken, zal naar verwachting de operationele capaciteit van de politie verder ondermijnen.