Adviezen van Surinaamse parlementariër en andere ondeskundigen kunnen dodelijke gevolgen hebben

arts medicus huisarts dokter patient ziekenhuis

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Onlangs suggereerden een bekende voedingstechnoloog uit Suriname en een parlementariër dat het verstandiger zou zijn om “Oso Dresi” te gebruiken in plaats van door een arts voorgeschreven medicijnen.

Deze in Suriname bekende personen proberen via sociale media de indruk te wekken dat het gebruik van apotheekmedicijnen een zeer onverstandige keuze is.

Dit kan ertoe leiden dat mensen angstig worden en zonder toestemming van hun arts abrupt stoppen met het gebruik van hun medicijnen.

“Deze figuren zouden hun verstand beter moeten gebruiken, want ze brengen hiermee het leven van onschuldige mensen nodeloos in gevaar,” zegt een cardioloog aan GFC Gezondheid.

Hij wijst erop dat er bepaalde medicijnen zijn waarmee men nooit zomaar mag stoppen, omdat dit kan leiden tot ernstige hartritmestoornissen en fatale hartaanvallen. Als voorbeeld noemt hij het gebruik van bètablokkers.

De specialist uit Nederland waarschuwt voor de levensbedreigende gevolgen van het plotseling stoppen met bètablokkers, een klasse van geneesmiddelen die vaak worden voorgeschreven voor hoge bloeddruk en hartaandoeningen.

Plotseling stoppen kan leiden tot een hartinfarct of beroerte. Daarnaast kan het abrupt stopzetten het risico op hartritmestoornissen en zelfs hartfalen verhogen.

Het is volgens hem noodzakelijk om een arts te raadplegen en beslist niet de adviezen te volgen van een parlementariër of voedingstechnoloog die totaal geen verstand hebben van medicijnen, voordat er wijzigingen worden doorgevoerd in de medicatie.

Het eventueel stoppen met bètablokkers moet geleidelijk gebeuren en onder strikt medisch toezicht. Het negeren van dit advies kan fataal zijn.

Ook het zomaar stoppen of de dosering veranderen van andere medicijnen kan dodelijke gevolgen hebben. Het advies is dus om altijd te overleggen met een officiële arts en/of apotheker.

Foto ter illustratie.