GFC NIEUWSREDACTIE- Staatsolie heeft zich vastberaden ingezet om duurzame energie-investeringen te realiseren in Suriname, en recente plannen getuigen van deze inzet.
Naast het implementeren van een moderniseringsprogramma voor de waterkrachtscentrale te Afobaka, heeft Staatsolie ook het oog laten vallen op zonne-energie als een veelbelovende bron. Op 24 augustus werden deze plannen gepresenteerd aan president Chandrikapersad Santokhi.
Eddy Fränkel, Vice-Directeur Power & Sustainable Energy bij Staatsolie, lichtte toe dat het moderniseringsprogramma essentieel is vanwege de schaarste aan belangrijke onderdelen van de waterkrachtcentrale en de vergrijzing van onderhoudsspecialisten, waarvan velen al ouder zijn dan 70 jaar.
“Als deze experts er niet meer zijn, lopen we het risico van continuïteitsproblemen. Vandaar dat het moderniseringsprogramma onontbeerlijk is.”
Er is tevens een voorstel gedaan om tijdens periodes van intensieve hydro-energieopwekking een fonds op te zetten voor onvoorziene uitgaven. Dit fonds zou kunnen worden aangewend voor situaties zoals noodoperaties aan de dam en eventuele schade door spuioperaties.
Voor het opwekken van zonne-energie heeft Staatsolie een gedetailleerd voorstel gepresenteerd voor een zonne-energieproject ter waarde van 30 miljoen USD. Het bedrijf wil een internationaal aanbestedingsproces in gang zetten om de beste materialen te verkrijgen voor dit investeringsbedrag.
Fränkel benadrukte dat zonne- en hydro-energie kosteneffectiever zijn dan de huidige uitgaven van de overheid voor brandstof om thermische energie op te wekken.
Deze energiebronnen bieden bovendien diverse voordelen voor het land, zoals het verminderen van CO2-uitstoot, energiezekerheid, een toename van groene energievoorziening en stabiliteit in energieprijzen.
Deze initiatieven sluiten ook aan bij de doelstellingen van Suriname op het gebied van Duurzame Ontwikkeling (SDG’s) 7 en 13, met betrekking tot schone en betaalbare energie en acties tegen klimaatverandering. President Santokhi benadrukte dat deze investeringsplannen in lijn zijn met de regeringsambities voor een groen beleid.
De Energie Autoriteit Suriname (EAS) heeft, gebaseerd op de Elektriciteitsnet-infrastructuur, onderzocht hoe Staatsolie haar plannen kan uitvoeren.
De EAS heeft vastgesteld dat Staatsolie twee mogelijke opties heeft voorgesteld, waaruit na overleg de meest geschikte gekozen zal worden.
Marcel Eindhoven, directeur van de Energiebedrijven Suriname (EBS), deelde mee dat de EBS nauwkeurig heeft berekend wat de gevolgen van deze plannen zullen zijn voor de elektriciteitstarieven.
De prognoses wijzen erop dat investeringen in hydro- en zonne-energie aanzienlijke besparingen voor de overheid zullen opleveren, subsidies verminderd kunnen worden en de bevolking uiteindelijk kan profiteren van lagere energietarieven.
Het staatshoofd benadrukte dat de samenleving na talloze inspanningen recht heeft op de vruchten daarvan. Naast Staatsolie hebben ook andere bedrijven interesse getoond in investeringen in zonne-energie.
Santokhi benadrukte de regeringssteun voor investeringen door staatsbedrijven, terwijl particuliere investeerders eveneens worden aangemoedigd om deel te nemen, wat eerlijke concurrentie bevordert. “Het is cruciaal dat we blijven investeren en tegelijkertijd onze negatieve koolstofstatus behouden. We moeten leiderschap tonen tijdens COP 28,” aldus het staatshoofd.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com