GFC NIEUWSREDACTIE- Een opmerkelijke ontdekking is gedaan op de paleontologische site van Çorakyerler in centraal Anatolië, Türkiye. De gefossiliseerde resten van de Miocene-periode aapsoort Anadoluvius turkae zijn daar opgegraven.
Al lange tijd is de oorsprong van de hominines (Afrikaanse apen en mensen) een sterk betwist onderwerp in paleoantropologie. De algemeen aanvaarde visie is dat hominines en hominins (mensen en hun fossiele verwanten) oorspronkelijk uit Afrika komen.
Echter, recente bevindingen suggereren een Europese oorsprong, gebaseerd op de analyse van laat-Miocene apen uit Europa en Centraal-Anatolië.
Het goed bewaarde gedeeltelijke schedelfragment van Anadoluvius turkae onthult een lange geschiedenis van hominines in Europa.
Professor David Begun van de Universiteit van Toronto stelt: “Onze bevindingen suggereren dat hominines niet alleen in west- en centraal Europa evolueerden, maar daar meer dan 5 miljoen jaar doorbrachten voordat ze zich naar Afrika verspreidden.”
Dr. Ayla Sevim-Erol van Ankara Universiteit voegt eraan toe dat de krachtige kaken en grote, dik geëmailleerde tanden van Anadoluvius turkae wijzen op een dieet van harde voedingsbronnen zoals wortels en wortelstokken.
De resultaten tonen aan dat zowel de ecologische gemeenschap als de voorouders van de Afrikaanse apen en mensen waarschijnlijk uit Europa en het oostelijke Middellandse Zeegebied kwamen.
De bevindingen gaan in tegen het lang gekoesterde idee dat Afrikaanse apen en mensen uitsluitend in Afrika evolueerden. Nieuw bewijs suggereert dat hominines mogelijk in Europa zijn ontstaan en zich later naar Afrika hebben verspreid.
P. Peterson, vaste redacteur bij GFC Nieuws, heeft een scherp oog voor boeiende verhalen. Zijn diverse interesses variëren van gezondheid en lifestyle tot internationale kwesties, technologie en misdaad. Zijn bijdragen verrijken de inhoud van het platform met zijn unieke perspectief.
Voor contact: peterson@gfcnieuws.com