GFC LIFESTYLEREDACTIE- Onlangs deelde een hoogopgeleide en gerespecteerde Surinamer op de radio een ervaring bij een tankstation in Paramaribo- Zuid, die de aandacht heeft gevestigd op een breder cultureel vraagstuk.
Hoewel zijn voertuig eenvoudig bereikt kon worden door de tankslang, eiste de bediende dat hij zijn auto zou verplaatsen. Toen hij liet zien dat dit onnodig was, verslechterde de situatie snel, waarbij de bediende weigerde te tanken.
Deze ervaring is geen op zichzelf staand incident, zegt een psychologe verbonden aan het Internationaal VrouwenCollectief(KIVC)↗ aan GFC Lifestyle.
Er zijn andere verhalen die suggereren dat bepaalde laagopgeleide werknemers in Suriname, mogelijk vanwege gevoelens van inferioriteit of onzekerheid, assertiviteit tonen of zelfs agressief en asociaal worden.
Dit lijkt een poging te zijn om hun autoriteit te vestigen of respect af te dwingen.
Maar waarom komt dit voor? Voor sommigen in lagere functies kan de druk om zichzelf te bewijzen leiden tot defensief gedrag, vooral wanneer ze zich uitgedaagd voelen. Dit kan een manier zijn om innerlijke onzekerheden te compenseren of te maskeren.
De historische en socio-economische context van Suriname kan ook bijdragen aan deze houding.
Suriname kent een rijke, complexe geschiedenis waarin klasse en opleidingsverschillen soms tot spanningen hebben geleid.
In een samenleving waar deze verschillen nog steeds worden gevoeld, kunnen ze resulteren in overcompenserend gedrag bij degenen die het gevoel hebben dat ze iets te bewijzen hebben.
Het is volgens haar cruciaal om te benadrukken dat dit niet representatief is voor alle laagopgeleiden in Suriname. Het is een generalisatie die we moeten vermijden, benadrukt ze.
In plaats daarvan is het nodig om bruggen te bouwen en een dialoog op gang te brengen.
Door onderwijs en communicatie kunnen we samenwerken om de oorzaken van deze spanningen te begrijpen en een harmonieuze samenleving te bevorderen waar ieders waardigheid wordt gerespecteerd.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com