GFC NIEUWSREDACTIE- Leden van De Nationale Democratische Partij (NDP) in het Surinaams parlement willen een spoedvergadering over de perikelen binnen het onderwijs.
Ouders zitten met hun handen in het haar, omdat volgens het doorstroomsysteem dat in 2020 door het ministerie is doorgevoerd, is mislukt.
Bovendien heeft bovengenoemd systeem geen wettelijke basis. Hieronder een samenvatting van de bezorgdheid van DNA-leden:
1. Het doorstroomsysteem is op een ondoordachte manier doorgevoerd en brengt met zich mee dat de positie van het kind verslechterd is. Het kind staat al geruime tijd niet meer centraal en is de dupe van een niet goed uitgewerkt plan vanaf het basisonderwijs tot naar de universiteit.
2. Er is geen wettelijke basis voor de ingevoerde vernieuwingen en voldoet niet aan de internationale normen en vereisten. De actualisering van verouderde en/of onvolledige wet- en regelgeving is voor een groot deel uitgebleven.
3. Mislukte reorganisatie en institutionele versterking van de onderwijsorganisatie.
4. Er is geen rekening gehouden met de vele belemmerende factoren (curricula, voorlichting, lesmateriaal, infrastructuur en financiële middelen) die van binnen als van buiten af invloed hebben op de leerlingen, de ouders als ook de leerkrachten.
5. Onvoldoende onderlinge interactie tussen partijen met als gevolg dat ouders in de kluts kwijt zijn geraakt en geconfronteerd raken met onvoorbereide vernieuwingen die helemaal niet doeltreffend zijn.
6. Onduidelijkheid bij het vervolgonderwijs en geen zekerheid; een goede invoering van aaneensluitend curricula om een stevige initiële inspanning en investering te garanderen voor duurzaam onderwijs en doorgroeimogelijkheden ontbreekt. Geen hervormingen, alsook decentralisatie binnen het basis-, technische en beroepsonderwijs.
7. Geen infrastructurele aanpak zoals de landelijke bouw van scholen met als gevolg een tekort aan schoollokalen en kantoorruimtes op primair- en bijzonder lager onderwijs evenals onderwijzerswoningen. Ook het gebrek aan gekwalificeerde leerkrachten is funest.
8. Het uitblijven van volledige dekking van salarissen en rechtspositionering van leraren, voorzieningen van onderwijsgevenden en dekking van de materiële kosten voor onder andere leermiddelen.
9. Teleurstellende en schokkende resultaten in alle districten met zelfs nul procent geslaagden, is het gevolg van een onrealistische plan van aanpak en het negeren van klachten uit het onderwijsveld.
10. Het onzeker gevoel welke ontstaat bij de samenleving als men eraan denkt dat er geen onderscheidt meer is in het Voortgezet Onderwijs Junioren en het Voortgezet Onderwijs Senioren (MULO- LBO en de Middelbare school) en de doorstroom leerlingen van de basisschool wederom repetities moeten afnemen op VOS niveau. Dit is aan te merken als onverantwoord en ondeskundig beleid.
11. Schrikbarende leegloop op alle openbare en Fibos-scholen, door het huidig doorstroomsysteem, waarbij ouders genoodzaakt zijn door dit mislukt beleid hun kinderen op privéscholen te plaatsen.
De DNA-leden voeren aan dat niemand tegen vernieuwing is, “maar de wijze hoe het is geschied, is afkeurenswaardig. Het is aan te bevelen dat er aandacht besteed wordt aan een goede evaluatie om de knelpunten te identificeren en te verbeteren ten einde duurzame ontwikkeling binnen het onderwijs te bewerkstelligen.”
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com