Hyperinflatie in Suriname heeft directe link met toename criminaliteit

Crime

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Binnen de Surinaamse samenleving heerst de opvatting dat de hogere prijzen inherent zijn aan een toename van criminele activiteiten.

GFC vroeg een criminoloog uit Nederland of deze theorie wel klopt.

Historisch gezien hebben landen die te maken hebben gehad met hyperinflatie vaak een toename gezien in diverse vormen van criminaliteit, waaronder geweldsdelicten, diefstallen, roofovervallen en oplichtingszaken, zegt hij.

De economische ontwrichting veroorzaakt door hyperinflatie kan volgens hem leiden tot werkloosheid, bedrijfssluitingen en algemene wanhoop onder de bevolking.

Hierdoor kunnen sommige individuen zich wenden tot criminele activiteiten als een manier om te overleven of hun gezin te onderhouden.

De toegenomen financiële druk kan ook leiden tot hogere niveaus van stress en spanning, wat kan resulteren in een stijging van geweldsdelicten.

Voor Suriname, waar er momenteel sprake is van hyperinflatie, hebben deze historische trends verontrustende implicaties.

Het land is getuige van een toename in straatcriminaliteit, georganiseerde misdaad en oplichting.

Bovendien wijst veel erop dat burgers die eerder vertrouwen hadden in het financiële en juridische systeem hun geloof in deze instituties kwijt zijn, wat leidt tot een verdere erosie van de sociale cohesie.

Het is volgens de deskundige cruciaal dat de Surinaamse regering proactieve maatregelen neemt om zowel de economische crisis als de stijging in criminaliteit aan te pakken.

Dat kan naar zijn zeggen onder anderen door het bieden van sociaal-economische ondersteuning aan kwetsbare bevolkingsgroepen, het versterken van de rechtshandhaving en het bevorderen van gemeenschapsgerichte initiatieven om het sociale weefsel te behouden.