GFC LIFESTYLEREDACTIE- Onlangs vroeg een persoon uit Paramaribo zich op sociale media af waarom het water van de Surinamerivier zo bruin, smerig en modderig is.
GFC vroeg een Nederlandse hydroloog om uitleg.
Hij stelt dat de bruine, modderige kleur van de Surinamerivier een natuurlijk fenomeen is dat verschillende oorzaken heeft.
Naar zijn zeggen is de Surinamerivier een typische regenwoudrivier, wat betekent dat het door gebieden stroomt waar jaarlijks aanzienlijke hoeveelheden regen vallen.
Deze regen veroorzaakt erosie van de aardbodem, waardoor grote hoeveelheden sediment, zoals klei en organisch materiaal, in de rivier terechtkomen.
Bovendien heeft het Amazonebekken, waarvan de Surinamerivier deel uitmaakt, uitgestrekte gebieden met laterietbodems, die rijk zijn aan ijzeroxiden. Deze ijzeroxiden geven het water een roestige, bruine tint.
Ook menselijke activiteiten, zoals landbouw, mijnbouw en ontbossing, dragen bij aan de verhoogde sedimentlading in de rivier. Deze activiteiten verstoren de natuurlijke vegetatie en grond, wat leidt tot verhoogde bodemerosie.
De expert wijst erop dat door deze activiteiten, verontreinigende stoffen, waaronder zware metalen, pesticiden en andere chemicaliën, in de rivier kunnen terechtkomen.
Vissen kunnen deze verontreinigende stoffen opnemen uit het water of door het eten van andere besmette organismen, wat leidt tot bioaccumulatie. Hierdoor kunnen hogere concentraties van deze stoffen in de vissen aanwezig zijn dan in het omringende water.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com